Att välja rätt värmepump till större fastigheter är en process som ofta är tidsödande. Det gäller att veta vad man vill ha och vad som behövs för att få en maximalt energieffektiv uppvärmning. Det är dessutom en investering som kostar en peng initialt men som skall betala sig på lång tid. Så hur gör man sitt val på bäst sätt?
För enskilda konsumenter i villor är valet möjligen en smula lättare. Men för installation i flerfamiljsbostäder och fastigheter ställer sig saken annorlunda. Här möts man av fler variabler, mer att ta hänsyn till och en mer komplex situation. Men det finns givetvis kompetens att rådfråga. Vi har pratat med Gösta Gustavsson, senior advisor på SABO och Per Jonasson, vd på Sveriges Kyl- och Värmepumpförening (SKVP) om hur de arbetar med frågorna.
Gör hemläxan rätt
Det absolut viktigaste är att både beställare och entreprenör har gjort sin hemläxa, menar Gösta.
– Det blir en bra bas att utgå ifrån. Vi har för våra medlemsföretag gjort en lathund, helt enkelt en standardisering som kan ligga till grund för förfrågningarna till entreprenörerna. Det innebär att beställarens underlag blir likartat, vilket spar både pengar och tid för bägge parter. Vi har också utarbetat blanketter där de olika förutsättningarna för fastighetens behov redovisas. Det gör det långt enklare för beställaren men också för anbudslämnaren, som därigenom får de specificerade data som behövs för att kunna lämna en realistisk och hållbar offert också vad gäller energiförbrukning. På så vis skapar vi nu en renodling i hela förfarandet. Vi lanserade detta koncept under våren 2016 och arbetar nu för att sprida kunskapen om det. Det har redan börjat användas av några av våra medlemsföretag. Jag kan också mycket väl tänka mig att det kan behöva kompletteras efter att ha prövats i verkligheten.
Noggrannhet ger trygghet
Per håller i stora drag med Gösta och menar att ett bra underlag från beställaren underlättar för entreprenören.
– Ju mer detaljer och fakta, desto enklare är det. Inte minst blir det också lättare för beställaren och entreprenören att resonera tillsammans kring affären. Jag rekommenderar också beställaren att, om det behövs, ta in hjälp för att öka sin kunskap. Det är även en poäng att fråga flera entreprenörer så att man har att välja bland. Från vår sida vill jag understryka att entreprenören ligger i framkant. Vi rekommenderar alltid totalentreprenad, det är det bästa. Ingen skulle ju sätta sig själv som byggherre. En värmepumpinstallation är komplex och har man, som våra medlemmar, gjort det ett stort antal gånger så kan man mer. Det är självklart en bra utgångspunkt för kunden.
Glöm inte efterarbetet
Det lönar sig också att anlita en auktoriserad medlem hos oss, säger Per.
– Våra entreprenörer checkas fortlöpande upp så att de håller måttet. Det skapar en garanti för att kunden kan känna sig trygg under hela den process som en värmepumpinstallation är. Självklart bör man också be om referenser från entreprenörerna. Har de gjort liknande projekt tidigare, och vad tyckte i så fall de kunderna. En kunnig kund är, som vi ser det, en bra kund. Jag vill också understryka att man ser till helheten av investeringen. Ibland när installationen är klar, ja, då backar beställaren inför att köpa viktig kringutrustning. Jag tänker speciellt på mätinstrument, så att man ser hur prestandan blev och blir under tiden som kommer efter att allt är färdigt. Den förhållandevis låga kostnaden är en billig försäkring för bibehållen hög prestanda på anläggningen.
Per Jonasson, vd på Sveriges Kyl- och Värmepumpförening (SKVP)