Ramirent satsar på uppkopplad byggvärme

Foto: Ramirent

Ramirent satsar på uppkopplad byggvärme

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

30–40 procent av energiförbrukningen under uppförandet av en byggnad, går åt till att torka ut byggarbetsplatsen och betongen. Nu lanserar maskinuthyrningsföretaget Ramirent ett system med uppkopplad byggvärme, som gör att mer än 30 procent av den energin kan sparas.

Den uppkopplade byggvärmen, som Elbjörn utvecklat med stöd av bland andra Ramirent, reglerar värmen automatiskt, men kan också följas upp och fjärrstyras. Fläktarna har sensorer som känner av temperatur, luftfuktighet och om luftfiltren behöver bytas ut. Informationen skickas till ett centralt datasystem som i sin tur styr och justerar värmeeffekt och fläkthastighet. Externa fuktsensorer monteras i betong och träkonstruktion och följer upp torkprocessen. Systemet kan också anpassa temperatur och luftflöde i respektive del av konstruktionen, för att säkerställa optimal torkning med minsta möjliga energiförbrukning.

– Systemet är det mest kompletta i sitt slag, och det enda som reglerar värmetillförsel och luftflöde helt automatiskt i både värmeväxlare och fläktar. Samtidigt ger det möjlighet till uppföljning och justering på distans, säger Johnas Tybring, Produktchef Power & Heating på Ramirent.

LÄS MER: Nytt samarbete ska utveckla klimatsmart byggvärme

Anpassa luftflöde

Automationen gör det även möjligt att schemalägga olika temperaturer till olika enheter och tider på dygnet, för att optimera processen.

Annons

– Vi kan anpassa temperatur och luftflöde efter hur betongen torkar, sedan sköter systemet sig självt. I framtiden hoppas vi kunna få systemet att själv justera även det. Alla mätpunkter går dessutom att sätta som ett larm, som vi kan agera på, säger Johnas Tybring.

Även om byggvärme i nuläget ofta drivs miljösmart med fjärrvärme, el eller pellets och där temperaturen kan justeras, nyttjas systemen inte fullt ut. Johnas ser därför en klar framtid för uppkopplad värme.

– Idag går många värmefläktar på max hela tiden och så öppnar man fönster och dörrar när det blir för varmt, i stället för att sänka effekten. Systemet hjälper våra kunder att vara mer miljösmarta, säger han.

LÄS MER: Klimatsmart byggarbetsplats

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.