Sveriges största koncentrerande solvärmepark invigd

Sveriges största koncentrerande solvärmepark invigd

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sveriges största solvärmepark med koncentrerande solfångare för fjärrvärme invigdes sista september i Härnösand. Solfångarinstallationen är det första storskaliga exemplet på solvärme i den svenska fjärrvärmen på 20 år.

Parken uppförs av solvärmebolaget Absolicon tillsammans med Energimyndigheten. Högslätten 2023 Solar Thermal Park genomförs i flera faser. Den första etappen, som driftsattes i september 2021, består av ca 1000 m2 solfångare samt en teknikbyggnad för besök och integration mot fjärrvärmenätet. Hela parken ska stå färdig 2023.

För att klara de höga temperaturerna som krävs i svenska fjärrvärmenät är Absolicons solfångare utrustade med en silverspegel som koncentrerar ljuset i en smal linje på ett mottagarrör fyllt med trycksatt vatten. Solfångarna följer solen under dagen och behåller värmen under ett skyddande glas. Solfångarna är designade för temperaturer upp till 160 grader och tillhandahåller här upp till 120 grader som matas in i fjärrvärmenätet.

Annons

– Vi ser redan nu hur den här solanläggningen påverkar debatten kring svensk solenergi, bland annat genom att Energimyndigheten har inlett en studie för att se var i svensk fjärrvärme som solvärme blir lönsammast, säger Joakim Byström, vd Absolicon.

Solvärmeparken ska även fungera som demonstrationsanläggning dit intresserade från hela världen kan komma för att studera möjligheterna med koncentrerande solvärme.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.