Tetrapak samarbetar med Absolicon för att utveckla solenergimoduler

Tetrapak samarbetar med Absolicon för att utveckla solenergimoduler

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Samarbetet mellan Tetra Pak och svenska solenergibolaget Absolicon har som syfte att ta fram en ny lösning som genererar ren värmeenergi till deras produktionsutrustning. Termisk energi ska driva processlinjerna som förädlar och packar mat. Målet med samarbetet är att minska användningen av fossila bränslen och därmed utsläppen av växthusgaser.

Samarbetet innebär att Absolicon, som är specialiserade på solvärmeteknik, har utvecklat en skalbar anordning som möjliggör övergången från konventionell energi till förnybar solenergi för Tetra Pak. Anordningen integreras först hos Tetra Pak i en UHT-processlinje som används för högtemperatursterilisering av mejeriprodukter, med målet att minska beroendet av fossila bränslen med upp till 40 procent.

Ny optimeringslösning

Alex Henriksen, Managing Director of North Europe på Tetra Pak säger, “Vi på Tetra Pak strävar efter att hjälpa våra kunder att göra sina verksamheter och utrustning mer hållbara. Vi har nyligen lanserat Factory Sustainable Solutions, där vi stödjer våra kunder med att optimera energi, vatten och rengöringsutrustning på fabriksnivå. Det stödjer även vår övergripande Net Zero Roadmap, där vi har lovat att minska utsläppen längs hela vår leveranskedja och implementera lösningar för att minska koldioxidavtrycket för våra leverantörer, kunder och våra egna verksamheter. Samarbetet med Absolicon är ett positivt steg i den riktningen och ger Tetra Pak en ny och spännande möjlighet att hjälpa kunderna att minska sin energiförbrukning genom att ersätta fossila bränslen med solvärme-lösningar.”

Föregångare i branschen

Den första solvärme-modulen kopplad till Tetra Pak UHT-processlinje förväntas installeras i Europa under 2024, innan den introduceras på den globala marknaden. Tetra Pak har 94 försäljningskontor och levererar årligen över 3 000 nya förpackningsmaskiner, processenheter och utrustning. Totalt har Tetra Pak över 135 000 enheter i drift och producerar nästan 200 miljarder livsmedels- och dryckesförpackningar årligen.

Joakim Byström, VD för Absolicon säger, “Genom att använda ren termisk energi för att driva sin utrustning visar Tetra Pak återigen att de är föregångare inom branschen. De har en unik möjlighet med sin position att nå ut till globala livsmedels- och dryckesföretag och kan därför vara ledande i att driva övergången från fossila bränslen till förnybar värme. Vi är stolta över att vara en del av detta samarbete med Tetra Pak och att lansera den första utrustningslinjen som drivs helt av solvärme.”

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.