Absolicon ska sprida information om storskalig solvärme

Absolicons vd Joakim Byström. Foto: Tarek Suleiman

Absolicon ska sprida information om storskalig solvärme

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Solenergiföretaget Absolicon får i uppdrag av Energimyndigheten att leda informationsspridning och datainsamling för en ny arbetsgrupp inom Internationella Energimyndigheten (IEA) som ska arbeta med storskalig solvärme i fjärrvärmenät.

Inom internationella energimyndigheten (IEA) finns arbetsgrupper för olika forskningsområden, bland annat för solvärme. Absolicon har varit med att utveckla en ny arbetsgrupp om soldriven fjärrvärme som startar inom kort. Absolicon har fått ett tre år långt uppdrag att leda informationsspridning och datainsamling i syfte att sprida kunskapen om storskalig solvärme.

– Uppdraget är viktigt då ungefär halva mänsklighetens energiförsörjning handlar om värme, och en vanlig situation är att elda bränslen för att koka vatten för att få hetvatten och ånga, säger Joakim Byström, vd Absolicon.

Energiexpert leder projektet

I Europa finns 6000 värmenät och var annat hem i Sverige får uppvärmning och varmvatten från fjärrvärme. Städerna kan använda storskalig solvärme för att minska både utsläppen av koldioxid och kostnaden för bränslen.

Annons

– Trots att solvärme globalt har samma storleksordning som vindkraft och solceller så är kunskapen låg. Alla talar om elektricitet som bara står för 20% av energianvändningen. Värme är 50% och det måste vi få värdens politiker och företagsledare att förstå, säger Joakim Byström.

Förutom informationsspridning har Absolicon i uppdrag att samla in information från befintliga soldrivna fjärrvärmenät i världen.

– Databasen och kunskapen om städernas värmebehov blir viktig kunskap både för Absolicon och för de andra företag som arbetar med soldriven fjärrvärme. Vi kommer att ha en helhetssyn, det handlar inte bara om teknik och betalningsmodeller utan också om hur alla i samhället skall få miljövänlig värme till ett överkomligt pris, säger Joakim Byström.

Bengt Söderbergh, känd som energiexpert från flera av Aktiespararnas energiseminarier, kommer börja som energianalytiker på Absolicon i november 2021 och blir huvudansvarig för projektet.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.