Lågtempererat fjärrvärmenät prisas internationellt

Markus Paulsson, energistrateg i Lunds kommun, och Sara Kralmark, hållbarhetsstrateg på Kraftringen. Foto: Petter Duvander / Kraftringen

Lågtempererat fjärrvärmenät prisas internationellt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kraftringen och Lunds kommun uppmärksammas för det lågtempererade fjärrvärmenätet på Brunnshög i Lund. Energilösningen, där värme från närliggande forskningsanläggningar återvinns, tilldelades pris i kategorin ”New scheme” under den virtuella prisceremonin Global District Energy Climate Awards.

Fjärrvärmenätet invigdes 2019 och tar tillvara på fossilfri värme som blir över från de energiintensiva processerna i forskningsanläggningarna MAX IV, och i framtiden ESS. Fjärrvärmenätet är specialiserat på återvinning av värme av något lägre temperaturer och är världens största i sitt slag.

– Vi planerar att Brunnshög ska bli en modern stadsdel för 40 000 boende och arbetande. Att vi redan innan stadsdelen är färdigbyggd vet att den kommer försörjas med återvunnen värme hjälper oss att stärka bilden av Lund som en stad för framtida generationer, säger Inga-Kerstin Eriksson (C), kommunalråd för Lunds kommun.

LÄS MER: Nya lösningar utforskas för lågtempererad fjärrvärme

Arbetet med fjärrvärmenätet, som delvis ingår i det EU-finansierade projektet Cool DH, har resulterat i flera nya tekniska innovationer. Bland annat en ny typ av fjärrvärmerör med unik isolering, flexibilitet och storlek som innebär lägre värmeförluster och en förenklad förläggning av rören.

Utöver tekniska innovationer har även flera nya typer av användningsområden identifierats. Utöver uppvärmning av byggnader kan till exempel markytor komma att kunna hållas isfria för fotgängare och cyklister.

– I Brunnshög vill vi visa hur samarbete och hållbar stadsplanering blir verklighet redan i dag och det känns fantastiskt att vi nu får det här erkännandet för vårt arbete. Det kommer sätta ytterligare ljus på projektet och placera Lund på världskartan som ett föredöme i att skapa cirkulära energiflöden i stadsmiljö, säger Kraftringens vd och koncernchef Sezgin Kadir och kommunalråd Inga-Kerstin Eriksson (C) som tog emot priset.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.