Veidekke bygger klimatpositivt datacenter åt isländskt techbolag

Veidekke bygger klimatpositivt datacenter åt isländskt techbolag

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Veidekke har tecknat avtal med atNorth om uppförandet av ett nytt klimatpositivt datacenter i Kista, världens näst största IT-kluster efter Silicon Valley.

I projektet, som går under namnet Stockholm SWE01: SIF DC, ingår byggnation av det 6400 kvadratmeter stora datacentret med tillhörande kontorsdel samt mark- och finplaneringsarbeten. Det blir atNorths första anläggning utanför Island där företaget idag driver två datacenter.

– För atNorth är SIF DC en riktig milstolpe, eftersom vi expanderar utanför Island. Vårt mål är att bli världsledande inom HPC, high-performance computing, och relaterade co-location tjänster, säger atNorths vd Eyjólfur Magnús Kristinsson. Vi ser verkligen fram emot att kunna tillhandahålla mer beräkningskraft och nya tjänster till våra krävande kunder. Det innebär att de kan minska sina kostnader, snabbare få fram nya produkter och lösa än mer komplexa problem än idag, lägger han till.

Återvinns till lokal fjärrvärme

Anläggningen kommer motsvara en IT last på 11.2 MW där överskottsvärmen återvinns av Stockholm Exergi och för uppvärmning av kontor och bostäder. När datacentret tas i bruk kommer överskottsvärme från servrarna återvinnas för lokal uppvärmning. Genom ett nära samarbete med Stockholm Exergi, kommer överskottsvärmen att tas hand om i ett kraftvärmeverk som ligger bredvid själva datacentret. Värmepumpar kommer använda värmen för att höja temperaturen i inkommande vatten till 65°-80°C innan det förs över till det lokala fjärrvärmenätet.

Projektet är en totalentreprenad i samverkan uppdelad i flera etapper där den första etappen har ett värde på ca 54 miljoner kronor och planeras att tas i drift i december 2021.

– Vi tackar atNorth för förtroendet och ser fram emot ett tätt och värdeskapande samarbete. Denna typ av projekt där vi kommer in tidigt ger oss möjlighet att optimera produkten och framdriften för att skapa goda projektresultat för alla, säger Niklas Bergvall von Hellens, arbetschef på Veidekke Bygg Stockholm.

Foto: atNorth

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.