Instalcobolag projekterar för värmeåtervinning i inomhusarena

Illustration: Karlstad kommun

Instalcobolag projekterar för värmeåtervinning i inomhusarena

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Instalcobolaget LG Contracting har fått uppdrag att göra VS-installationerna när Karlstad Kommun bygger om Tingvalla isstadion till en komplett inomhusarena. Fokus kommer att vara värmeåtervinning i alla delar av anläggningen.

Tingvalla isstadion i Karlstad ska omvandlas till en inomhusarena med plats för bandy, konståkning, ishockey, kälkhockey och allmänhetens åkning. Med två hockeyrinkar och en fullstor bandyplan blir det norra Europas största isyta inomhus. Stommen för hallen är rest och hela projektet beräknas vara klart 2022. Till hösten 2021 beräknas bandyplanen vara klar för säsongsstart.

Två system

Instalcobolaget LG Contracting är en del i ett partneringprojekt och ska utföra all värme- och sanitetsinstallation på uppdrag av NCC.

— Vi har en hög teknisk kompetens och bra resurser för detta bokstavligen talat stora projekt. Jag har själv åkt på bandyplanen sedan barnsben och det ska bli kul att se hur alla ska kunna nyttja banan framöver, fast den här gången inomhus, säger Filip Weber, projektledare på LG Contracting.

Annons

Ett stort fokus är och kommer vara återvinning av värmen som kommer från nedkylningen av isen. För att ha en så energisnål förbrukning som möjligt kommer den värme som bildas från kylanläggningarna som driver isarna att tas tillvara för att värma de tempererade delarna av arenan och för att producera varmvatten.

LÄS MER: Att isolera bort fukt i kyla

LG Contracting har projekterat fram två system som kommer användas i isarenans system för värmeåtervinning. Det första högtempererade systemet kan få fram 60-gradigt vatten som främst är tänkt att gå till varmvatten för att spola isen med. Det andra systemet arbetar tillsammans med en värmepump som lyfter temperaturen för att kunna använda till varmvatten i omklädningsrum och café.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.