Ny plattform ska främja export av värme- och kyllösningar

Ny plattform ska främja export av värme- och kyllösningar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Aktörer inom värme och kyla får hjälp med att ta ytterligare kliv för att växa på den globala marknaden. Energimyndigheten har startat en plattform för samarbete inom värme och kyla i form av fyra innovationskluster och ett samarbetsprogram för att främja export av lösningar inom hållbar värme och kyla.

– Innovationsklustren är en unik plattform för olika aktörer att tillsammans skapa framtidens hållbara lösningar inom området. Vi hoppas att detta leder till nya konkurrenskraftiga lösningar och skapar nya konstellationer av aktörer, säger Sofia Andersson, forskningshandläggare på Energimyndigheten.

De fyra klustren är en del av Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram TERMO – värme och kyla för framtidens energisystem och kommer att ha olika fokus;

Annons
  • Värmepumpande teknik och kylning, termisk energilagring och geoenergisystem.
  • Fjärrvärme och fjärrkyla.
  • Samverkansform inom energisystemfrågor med fokus på värmemarknaden.
  • En nod för svenska aktörer till Europa.

Målsättningen med TERMO är att bättre ta tillvara på energiresurser, använda resurser mer effektivt och bättre samspela med andra energibärare. Innovationsklustren består av, varmt och kallt, Svensk kyl- och värmepumps förening, Energiforsks värmekluster och CELSIUS 2.0 Johannesberg Sciencepark och utvecklingsplattform Energi, Profu.

– Genom att vara ett föregångsland för innovationer kan affärsmöjligheter uppstå på den internationella marknaden för en grön tillväxt. Det nya programmet Sustainable Heating & Cooling by Sweden ska främja export inom värme och kyla. Programmet ska arbeta i nära samarbete med de fyra innovationsklustren, säger Paul Westin, affärsutvecklare internationella marknader på Energimyndigheten.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.