Snart får luften ny design

Snart får luften ny design

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Medlemsstaterna inom EU har som bekant gemensamt bestämt sig för att minska energianvändningen med 20 procent till år 2020.

En av parametrarna i det arbetet är ekodesign, där det ställs krav på energieffektiviteten.

I korthet innebär det att energiprestandan hos produkterna måste uppfylla vissa långtgående krav. Det mest synliga exemplet i konsumentledet är nog bytet av traditionella glödlampor till lågenergilampor. Men nya produktgrupper tillkommer ”bakom kulisserna” inom producentledet och bedöms fortlöpande i processer som ofta tar tid innan regelverket sätts. I en första fas 2016 och en andra två år senare skall till exempel nya regler börja gälla för ventilationsaggregat, stora som små.

Vad innebär då de nya reglerna? I korthet kommer det att bli ett förbud att sätta på marknaden ventilationsaggregat, (även takplacerade fläktar och enkelriktade frånluftsfläktar av den typ du har i badrummet bl a) som inte uppfyller vissa specifika krav.

– Det blir helt enkelt en gräns för hur ineffektiva de får vara och aggregat som slösar för mycket energi kommer inte att få säljas. Det blir också krav på värmeåtervinning och eleffektivitet, säger Erik Österlund, teknik- och miljöchef på Svensk Ventilation. Han är dessutom ordförande för SIS TK 170, standardiseringsgruppen för luftbehandlingsteknik och har därmed stor erfarenhet av det ofta komplicerade och tålamodskrävande arbete som ligger bakom förändringarna.

Som beräkningsmetod används SFPint, dvs specific fan power som med tillägget inte utökats till att gälla enbart aggregat och därmed bara berör tillverkarna.

Annons

– Som en fotnot kan sägas att det var vi, inom de nordiska länderna, som fick igenom detta beräkningsbegrepp, eftersom vi var övertygade om att det skulle vara mest användbart, säger Erik Österlund.

Vidare blir det även en uppdelning i två delar: grupp 1 som gäller för enfamiljsbostäder, med andra ord villor men även fritidshus och grupp 2 som omfattar aggregat för flerfamiljshus, industribyggnader, kontor, köpcenter etc. För bägge grupperna gäller också, av naturliga skäl eftersom de skiljer sig åt i storlek, olika energieffektivitetskrav. Det kommer också att bli en märkningsförordning för grupp 1, med start 2016, liknande den som finns för kyl/frys men i klasser om rena A, B, dvs. utan de plus som vitvaror har.

Hur har förändringarna tagits emot?

– I branschen är man optimistisk och står väl förberedda inför de nya kraven. Rent formellt faller själva tillsynen under Energimyndighetens paraply. I praktiken blir det givetvis till största delen tillverkarnas ansvar och man kommer därmed utöva en noggrann självkontroll. Dessutom lär fabrikanterna tävla med varandra i att få så hög märkning, betyg, som möjligt. Vid omfattande byggprojekt är konkurrensen alltid hård. Självklart är bästa prestanda och högt betyg en fördel även för de beställarna.

För den enskilda konsumenten är de nya reglerna inte lika omvälvande som när det gällde glödlamporna. Men det är klart att för en villaägare är märkningen betydelsefull om man t ex skall köpa ett ventilationsaggregat eller en takplacerad fläkt för att maximera utsuget från spisfläkten. Ett A kommer att underlätta köpprocessen.

– Slutligen, man måste hålla i minnet att det mesta inom ventilationsaggregatområdet är producerat i Sverige. Historiskt är det något av en svensk paradgren, med hög kompetensnivå och lång erfarenhet, inte minst av stora och komplexa aggregat. För vår del är de nya reglerna välkomna, avslutar Erik Österlund.

Erik Österlund. Foto: Svensk Ventilation

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.