Nya föreskrifter om energideklarationer träder i kraft

Nya föreskrifter om energideklarationer träder i kraft

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 1 april 2021 träder ändringar i kraft i Boverkets föreskrifter och allmänna råd om energideklaration för byggnader, BED. Ändringarna gäller inspektioner av uppvärmningssystem och luftkonditioneringssystem.

I maj 2020 infördes krav på inspektioner av uppvärmningssystem och luftkonditioneringssystem genom en ändring i lagen om energideklaration för byggnader. Detta gjordes för att uppfylla två artiklar i EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda, EPBD. Uppvärmnings- eller luftkonditioneringssystem som är kombinerade med ventilationssystemet omfattas också. Inspektioner av system med en nominell effekt för uppvärmning eller kylning över 70 kilowatt ska göras i samband med energideklarationer.

Annons

Ändringarna i Boverkets föreskrifter handlar om preciseringar av lydelserna i lag och förordning. Uppvärmningssystem och luftkonditioneringssystem i byggnader som inte omfattas av krav på energideklarationer ska också inspekteras om den nominella effekten överstiger 70 kilowatt. Protokoll för detta finns tillgängligt i energideklarationssystemet senast den 1 april 2021. För dessa byggnader ska den första inspektionen vara gjord senast den 31 december 2021.

Boverket har publicerat en beskrivning och hjälp till hur inspektioner av uppvärmnings- och luftkonditioneringssystem ska göras.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.