Intelligent automatiserad OVK kan vinna Stora Inneklimatpriset

Intelligent automatiserad OVK kan vinna Stora Inneklimatpriset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Locum har deltagit i utvecklingen av Census Eye, en ny sensorbaserad mätmetod som digitaliserar och automatiserar processen av en OVK, och som nu är en av finalisterna till Stora Inneklimatpriset.

Census Eye från Aera IAQ AB utgår från en patentsökt algoritm och bygger på en öppen plattform. Mätdata från IoT-sensorer i ventilationssystemet levererar kontinuerligt information till molnet med samtliga mätvärden som ingår i OVK-kontrollen. Allt sker trådlöst online och realtidsdata kan plockas ut var tionde minut, jämfört med dagens OVK som sker vart tredje år.

Systemet säkerställer att luftflöden vid totalinjusteringar efter ny- eller ombyggnation blir bestående under hela förvaltningstiden och det blir lätt att upptäcka om fel eller avvikelser uppstår. Fastighetsförvaltaren kan även övervaka att ventilationsanläggningarna driftas energiekonomiskt och att inomhusmiljön verkligen uppfyller kraven från projekteringen. Det blir dessutom möjligt att online följa upp att nödvändigt underhållsarbete verkligen genomförs på ventilationsanläggningarna.

Annons

– Den här sensorbaserade metoden kan komma att förändra och revolutionera OVK-arbetet, vi går från att agera reaktivt till att arbeta proaktivt för att få ett bra och energismart inomhusklimat som håller över tid. En av de största fördelarna är att vi får korrekta mätvärden och kan reagera direkt om något inte stämmer, säger Mikael Nutsos, utredare teknik på Locum, och den som till stor del står bakom innovationen.

Locum och Aera IAQ AB med Census Eye är nominerad till Stora Inneklimatpriset som tilldelas företag eller organisation inom inneklimat, energi och VVS, som utvecklat en innovativ och betydelsefull produkt, tjänst eller metodik som ska bidra till bra inomhusklimat och långsiktigt begränsad resursanvändning. SISABs AI-styrda driftsystem SOLIDA är en annan finalist. SOLIDA styr, optimerar och analyserar fastighetsbolagets uppkopplade fastigheter i realtid med hjälp av algoritmer. Lindinvent är nominerade för bolagets Lindinschool, ett behovsstyrt helhetskoncept för inneklimat i skolmiljöer, samt Airthings för företagets luftkvalitetsmätare Wave Plus/Airthings for business.

Vinnaren presenteras den 20 maj när Stora Inneklimatpriset firar 20-årsjublieum.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.