Planerbar fjärrvärmestyrning kapar effekttoppar – positivt för både miljö och plånbok

Sofia skolan, en av SISAB:s många skolfastigheter i centrala Stockholm

Planerbar fjärrvärmestyrning kapar effekttoppar – positivt för både miljö och plånbok

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

SISAB, Schneider Electric och Myrspoven utvecklar sitt partnerskap i systemet SOLIDA. Från 2023 inkluderas en proaktiv, smart och planerbar fjärrvärme styrning, där kapade effekttoppar minskar både kostnader och påverkan på miljön.

Energieffektivisering är ett viktigt verktyg för lägre kostnader då de ökade energikostnaderna är ett faktum, men som fastighetsägare finns det mer att göra. Effektanvändningen påverkar en relativt stor del av fjärrvärmekostnaderna och utifrån detta faktum initierade SISAB behovet av att AI-plattformen SOLIDA ska inkludera effektstyrning av fjärrvärme.

”Ett hållbart framtida energisystem förutsätter att kunderna är en aktiv del av systemet och detta samarbete visar möjligheterna och fördelarna med det. Genom smart styrning baserad på datadrivna beslut minskar vi vår effekt- och energianvändning samtidigt som vi reducerar vår påverkan på klimatet” säger Erica Eriksson, energisamordnare på SISAB.

Framtidssäkra lösningar som minskar påverkan av krissituationer

SISAB, Schneider Electric och Myrspoven har länge haft ett partnerskap där fokus har varit energioptimering i SISAB:s byggnader med Myrspovens AI-funktionalitet i SISAB:s egen plattform SOLIDA. Lösningen bygger på en samverkan med Schneider Electrics IoT-plattform EcoStruxure Building Operation. Idag körs SOLIDA i ca 125 av SISABs skolor och förskolor vilket lett till energieffektiviseringar på närmare 3 GWh.

”Samhället och individuella aktörer har länge strävat efter att minska energianvändningen i sina byggnader. I och med den rådande energikrisen har frågan blivit än mer aktuell. Att investera i framtidssäkra lösningar som bidrar till effektivitet och hållbarhet, vilket detta samarbete är ett gott exempel på, ökar även motståndskraften mot framtida krissituationer”, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director på Schneider Electric.

Annons

Tillgången till effekt är en aktuell fråga för både fjärrvärme och el. Under de kallaste dagarna är systemen som mest belastade. För att tillgodose behovet vid topplasterna används ibland även fossila bränslen. Genom att reducera effekttopparna finns det mer utrymme i näten för att ansluta fler kunder samtidigt som det kan hindra att fossila bränslen används för uppvärmning hos energileveratören.

Behagligt inomhusklimat trots energieffektivisering

Funktionaliteten som Myrspoven utvecklar låter fastighetsägare ta kontrollen över sitt effektbehov. Genom datadrivna beslut baserade på historiskt effektbehov och effektsignatur skapas ett tak för vad medeleffekten per dygn får vara. AI-systemet kommer, med hjälp av sin 48h prediktion anpassa styrningen för att hålla uppvärmningen under vald effekt utan påverkan på inomhusklimatet. Genom användningen av sensorer som ger full kontroll, är det möjligt att bibehålla rätt inomhusklimat och samtidigt kapa effektanvändningen. Funktionaliteten för proaktiv effekttoppskapning utvecklas nu av Myrspoven och kommer driftsättas i SISAB:s byggnader i början av det nya året 2023. SISAB förväntar sig stora besparingar och även en betydande positiv inverkan på klimatet.

”Effektbegräsningar i realtid har länge använts inom fastighethetsautomation, men det nya med denna metod är att det ger en faktisk effektbegränsning på riktigt, där vi kan samspela mellan fastighetsbolag och energibolag och kan planera så att effekttopparna aldrig uppstår i våra system”, säger Mats Carlqvist, samordnare av fastighetsautomation på SISAB.

Innovativa lösningar nödvändiga

Att sätta ett effekttak och sedan över tid optimera byggnadens effektkonsumtion ger en stor besparingspotential. Myrspoven har som mål att paketera funktionaliteten till en tjänst som ska kunna erbjudas till Myrspovens övriga kunder. Genom att sätta ett effekttak och över tid optimera byggnadens effektkonsumtion för att inte överstiga det taket har stor besparingspotential hos fastighetsägare och en mycket positiv hållbarhetsaspekt.

”Det här är ett jättebra exempel på hur vi tillsammans med SISAB, som ser behovet och vill hitta nya innovativa lösningar, kan vidareutveckla våra tjänster för minskad klimatpåverkan och förstås för att också kunna spara pengar åt våra kunder.” säger Anders Kallebo, VD Myrspoven.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.