Panasonic presenterar plan för nettonollutsläpp av koldioxid och nordiskt anpassade produktnyheter

Panasonic presenterar plan för nettonollutsläpp av koldioxid och nordiskt anpassade produktnyheter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Stockholm, Sverige, 23 april 2024 – På årets upplaga av Nordbygg så presenterade Panasonic Heating & Cooling Solutions idag sin långsiktiga vision för en framtid med nettonollutsläpp av koldioxid och de senaste produktnyheter, varav flera är särskilt lämpliga för Nordens kyligare klimat.

Panasonics strategi för nettonollutsläpp av koldioxid går under namnet Green Impact 2050 och är anpassad till Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C och minimera de globala utsläppen av koldioxid så snart som möjligt. Panasonics mål är att nå nettonollutsläpp av koldioxid från koncernens samtliga verksamheter till 2030 och bidra till en global minskning av 300 miljoner ton CO2-utsläpp till 2050. Panasonic fokuserar både på att minska utsläpp i sin egen produktionskedja och med de produkter man erbjuder till marknaden.

Värmepumpar prioriterade

För Europas del är en bredare användning av värmepumpar viktig för att få ner energiförbrukningen, något som även är prioriterat inom EU genom dess planerade Heat Pump Action Plan. Förutom en omställning till värmepumpar som energilösning så ligger fokus på en övergång till mindre skadliga köldmedier som det naturliga köldmediet R290. R290 drar väsentligt ner utsläppen av koldioxid där R290:s globala uppvärmningspotential (GWP) är endast 3, vilket är avsevärt lägre än många traditionella köldmedier som R404A, vars GWP nästan når fyra tusen.

Sverige och Norden ligger långt fram vad gäller användningen av värmepumpar men många hushåll använder äldre modeller och övergången till R290 är nu i fokus för Panasonic i Norden. Sedan tidigare har Panasonic i Norden också redan framtidssäkrat alla sina produkter i enlighet med EU:s riktlinjer EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). EPBD är en del av EU:s Fit for 55-program med mål om att alla nya byggnader vara nollutsläppsbyggnader 2030, och befintliga byggnader ska minska sin energiförbrukning med 16% till år 2030 och 20-22% till år 2035.

Nordiskt anpassade produktnyheter

Vad gäller Norden så presenteras nu två specifika produkter som anpassats till Nordens kallare klimat och ibland extremt låga temperaturer. Ett av tillskotten är Big Aquarea T-CAP M-serien, som med sin unika teknik och design erbjuder anpassade lösningar för flerfamiljshus och lätta kommersiella applikationer. T-CAP-teknologin säkerställer effektivitet även under Nordens utmanande klimatförhållanden. Kapaciteten har nu utökats till 20, 25 och 30 kW och kan leverera vatten vid 75°C och så lågt som vid -15°C utomhustemperatur.

Den andra nyheten är lanseringen av en ny multisplit luft-luft-värmepump. Detta blir första gången en multi-utomhusenhet verkligen kan användas i extrema väderförhållanden, såsom de vi kan ha i Sverige. Med en innovativ design och en ny antracitfärg kan dessa enheter anslutas till två eller tre inomhusenheter. De ger enastående resultat när det gäller kapacitet även vid -25ºC, med en SCOP på 4,6 och A++-klassning.

Annons

Enheten kan anslutas till Panasonics flaggskeppsmodell HZ, med alla fördelar som denna modell har, som nanoe X mark 3, och en ny NZ-modell kommer att utvecklas särskilt för att anslutas till denna lösning.

Läs mer om Panasonics senaste produkter och samarbeten som alla är en del av Panasonics Green Impact 2050-plan:

Panasonic och INNOVA – framtidens integrerade lösningar från 2025 I ett nytt strategiskt partnerskap med INNOVA – en italiensk specialist inom vattenburna system, luftkvalitetslösningar och luftkonditionering – kommer Panasonic att utveckla innovativa system och från 2025 släpps helt nya integrerade lösningar.

Panasonic och tado° – effektivisera värmen med smart teknologi Tillsammans med tado° satsar Panasonic på smarta värmepumpslösningar som optimerar energianvändningen. Genom sofistikerad styrning förenklar man för hushållen att ta kontroll över sin energiförbrukning och med en anpassning till driftstider när elpriserna är som lägst kan hushållen på ett enkelt sätt få ner sina energikostnader.

Panasonic CO2 kondenseringsenhet 20 HP MT/LT-modell Med nya 29,5 kW MT/LT-modellen får man fler möjligheter genom ett system med flera kompressorer. Den här enheten kan installeras nästan överallt tack vare möjligheten till en rörlängd på upp till 100 meter, vilket sparar både utrymme och installationstid – en enda enhet kan hantera kapaciteten av två 10 HP-enheter. Kylkapacitet kan justeras steglöst mellan 25% och 100% och dessutom erbjuder den digitala in- och utgången avancerade och flexibla styrningsmöjligheter.

Panasonic Aquarea M – luft-vatten-värmepumpar med utökad kapacitet Aquarea-serien erbjuder högpresterande luft-till-vattenvärmepumpar för såväl privata bostäder som mindre fastigheter. Med ett brett kapacitetsomfång och miljövänlig profil, anpassade för både nybyggnation och renoveringsprojekt, förenas här låg koldioxidpåverkan med användarvänlig styrning. M-serien är det senaste tillskottet till Aquarea-sortimentet med T-CAP-enheter som nu utökats till ännu högre kapaciteter, 20, 25 och 30 kW, som kan leverera vatten vid 75°C och även vid -15°C utomhustemperatur.

Panasonics R290-produkter – vägen mot koldioxidneutralitet Panasonic utökar sitt sortiment av HVAC-system med det naturliga köldmediet R290, som betydligt minskar koldioxidavtrycket utan att kompromissa med energieffektiviteten. Dessa system är perfekta för såväl bostäder som kommersiella fastigheter och spelar en central roll i Panasonics ambitioner om nettonollutsläpp av koldioxid. R290 används i de senaste L- och M-serierna av Aquarea och i kylaggregaten ECOi-W AQUA-G BLUE.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.