ANNONS
Nya satsningar på god inomhusmiljö välkomnas av branschen

Nya satsningar på god inomhusmiljö välkomnas av branschen

annons
ANNONS

I en bostadslägenhet på Södermalm i Stockholm presenterade bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) en satsning för bättre inomhusmiljö förra veckan. En satsning som välkomnades av branschen.

Regeringen har beslutat att anslå 11 miljoner 2018 och 54 miljoner de kommande tre åren för kompetensfrämjande insatser kring behovet av god inomhusmiljö. Satsningarna består  av ett kompetenscentrum kring sundare hus samt en uppföljning av den nationella bostadsundersökningen BETSI.

Satsningen presenterades på Stockholms smutsigaste gata

I ett pressmeddelande välkomnar Svensk Ventilation satsningarna som presenterades i en lägenhet på en av Stockholms smutsigaste gator när det gäller avgaser och hälsofarliga partiklar. I lägenheten på Hornsgatan i Stockholm har ett FTX-system (från- och tillluftsventilation med värmeåtervinning) installerats och enligt mätningar som gjorts har partikelhalten halverats efter installationen.
– Projektet på Hornsgatan visar hur fastighetsägare på ett effektivt sätt kan skapa en sundare inomhusmiljö genom att rena luften i utsatta miljöer med höga partikelhalter. Med installering av FTX (från- och tilluftsventilation med återvinning) och en standardfiltrering (filterklass F7) halveras tilluftens partikelhalt jämfört med utomhusluften, säger Britta Permats, vd Svensk Ventilation.

Efterlängtat av branschen

Britta Permats hoppas att bostadsministern tar med sig lärdomar från Hornsgatan till det nyinrättade kompetenscentrumet och att uppföljningen på BETSI nyttjar den expertkunskap som branschen har.
– Vi spenderar en stor del av vår tid inomhus och god inomhusluft är avgörande för vårt välmående. Tyvärr är skillnaderna i luftkvalitet stora såväl inom landet som mellan bostäder. Regeringens satsning på kompetenshöjande insatser är efterlängtad av branschen, avslutar Britta Permats.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.