Naturskyddsföreningen lämnar in överklagan i Cementa-fallet

Foto: Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen lämnar in överklagan i Cementa-fallet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Regeringens beslut till tidsbegränsad fortsatt kalkbrytning i Slite är ett allvarligt avsteg från miljölagstiftningen och grundlagen, menar Naturskyddsföreningen som nu har lämnat in överklagan av regeringens tillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen.

Regeringens beslut till tidsbegränsad fortsatt kalkbrytning grundades på en tillfällig lagändring, en lex cementa, som skrevs in i ett eget kapitel i miljöbalken i samband med att Cementas ansökan gick till regeringen. Enligt Naturskyddsföreningen står lex cementa i konflikt med grundlagen på två sätt. Dels är det på grund av det sätt som lagändringen stressades igenom av regeringen, menar organisationen, och dels på grund av att lagändringen i praktiken bara gällde ett enda bolag.

Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan om ökad kalkstensbrytning på Gotland i juli förra året. Domstolens motivering var att bolagets underlag hade ”så väsentliga brister” att det inte kunde ”utgöra grund för ett ställningstagande”. Det är detta domslut som regeringen nu kringgått.

Annons

– Vi har nu lämnat in vår klagan till Högsta förvaltningsdomstolen för att få regeringens beslut om Cementa ogiltigförklarat. Det är oerhört allvarligt att regeringen valt att göra avsteg från lagen, eftersom det öppnar dörren för att också andra företag ska få anpassade lagar och därmed kunna bedriva miljöskadlig verksamhet, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

– Naturskyddsföreningen vill nu en gång för alla lägga fast att det är grundläggande och oerhört viktigt att alla aktörer i samhället ska följa miljölagarna. Miljölagstiftningen finns för att skydda oss och vår miljö, rätten till luft och vatten, klimat och biologisk mångfald, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.

Fler artiklar om cementakrisen

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.