Regeringen går vidare med undantagslag för Cementa

Foto: Cementa

Regeringen går vidare med undantagslag för Cementa

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Propositionen till en undantagslag för Cementa läggs fram till riksdagen. Därmed går regeringen emot Lagrådet som sagt nej till förslaget.

Miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan höll den 21 september en digital pressträff med anledning av cementtillverkningen i Slite. Under presskonferensen meddelade regeringen att de trots Lagrådets utlåtande går vidare med förslaget om en undantagslag för Cementa för att bolaget ska kunna fortsätta bryta kalk en tid efter att tillståndet går ut i slutet av oktober.

– Det skulle bli en mycket allvarlig situation om vi fick ett driftstopp, sade näringsminister Ibrahim Baylan.

Per Bolund framhöll att detta är en extraordinär situation och att det har gjorts justeringar i propositionen med hänsyn till Lagrådets utlåtande. Han menade också att det kommer att krävas ytterligare kraftansträngningar från olika intressenter för att minska sårbarheten och detta rör sig om en kris som inte kan lösas med en åtgärd.

– Regeringen har förstås vägt Lagrådets kritik mot en akut cementbrist – vilket är ett mycket allvarligt hot mot jobben, ekonomin och klimatomställningen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Vi välkomnar regeringens snabba agerande i den här situationen. Om riksdagen väljer att rösta igenom den föreslagna lagändringen så ges nu bättre förutsättningar att skapa en brygga tills att ett längre tillstånd är på plats, och därmed minska risken för cementbrist i närtid. Det bygger dock på att det begränsade tillståndet i sin tur inte blir tidsmässigt för snävt, utan kan sträcka sig över de närmaste åren, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter inom Cementa och HeidelbergCement norra Europa.

Enligt Byggföretagen återstår mycket arbete för ett mer hållbart samhällsbyggande. Tillståndsprocesserna måste göras mer förutsägbara och den nationella sårbarheten i råvaruförsörjningen behöver minska.

– Den föreslagna lagändringen ger ett tillfälligt, om än nödvändigt, andrum och undviker akut byggstopp, säger Catarina Elmsäter-Svärd.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.