Sekundära ballastprodukter – framtidens materialflöde

Sekundära ballastprodukter – framtidens materialflöde

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det går att dimensionera och utföra vägkonstruktioner med slaggrus, krossad betong och asfaltgranulat. Dessa kan utgöra stora delar av framtidens cirkulära materialflöde.

Behovet av ballastmaterial ökar med pågående förtätning och växande städer med tillhörande infrastruktur, inte bara i Sverige. Det är i och kring städerna som det blir allt svårare att skaffa fram bergmaterial av alla slag. För ett mer cirkulärt och hållbart byggande av anläggningsinfrastruktur och bättre nyttjande av förnybara råvaror krävs därför att man ökar användningen av alternativa ballastmaterial.

Detta projekt har med hjälp av HVS-system i Linköping testat bärighet, dimensionering och lämplighet i bland annat packbarhet asfaltkross, slaggrus och betongkross.

Många fördelar

Det går att dimensionera och utföra vägkonstruktioner med slaggrus, krossad betong och asfaltgranulat, vilket kan utgöra stora delar av framtidens cirkulära materialflöde
Genom det större Vinnovaprojektet finns tillgång till materialdata och dimensionerings- metoder som kan användas vid projektering med alternativa material
Det kontaktnät som bildats under arbetet ger goda möjligheter till fortsatt samverkan för etablera de alternativa materialen på marknaden. I kontaktnätet ingår bland annat RISE, VTI, Cementa, SYSAV, Dåva, Dalby Maskin, Malmö kommun och NCC Industry
För att orientera om resultaten från belastningsproverna visas i rapporten några mätresultat i diagramform vilket kan vara intressant för att upptäcka möjligheter och skillnader mellan olika materialtyper.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.