Banbrytande samarbete gällande hållbar energilagring

1245 Tech Invest North AB

Banbrytande samarbete gällande hållbar energilagring

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Zpark Energy Systems meddelar stolt ett banbrytande samarbete med Einride, Chalmers tekniska högskola och RISE (Research Institutes of Sweden). Detta partnerskap har som mål att utforska nya cirkulära affärsmodeller för elektriska fordon och laddningslösningar.

Projektet, med stöd från FFI (Fordonsstrategisk Forskning & Innovation), har pågått sedan Q3 2022 och sträcker sig till början av 2025.

Uttjänta batterier för hållbar energi

Projektet fokuserar på att undersöka användningen av uttjänta batterier från elektriska fordon som stationära energilagringssystem för att ladda tunga elektriska lastbilar.

-Vi är mycket glada över att delta i detta projekt och ser fram emot att tillsammans med Einride, Chalmers och RISE utforska nya cirkulära lösningar. Vår ambition är att förbättra kostnadseffektiviteten i ett elektrifierat transportsystem och samtidigt minska belastningen på elnätet genom att ge uttjänta fordonsbatterier en andra chans, säger Ellinor Eriksson projektkoordinator på Zpark Energy Systems.

Med transportsektorn som en betydande källa till klimatutsläpp i Sverige, blir ökad cirkularitet avgörande för att uppnå klimatmålen. Projektet kommer att genomföras i tre faser, där Zpark kommer att bygga en fullskalig stationär batteriladdningsstation som drivs av LFP-batterier i andra livet.

Viktigt att ta upp frågan om degraderade batterier

-Hållbarhet är kärnan i allt vi gör på Einride, och vi är glada att vara en del av detta samarbete som belyser batteriers livscykel i våra fordon. Projektet stämmer överens med vårt arbete för att öka effektiviteten och minska kostnaderna för elektrisk fraktmobilitet, säger Andreas Allström, Director of Public Funding and Research Collaboration på Einride.

Chalmers tekniska högskola ser fram emot att bidra till forskningen om elektrifiering av transportsystemet och hanteringen av degraderade fordonbatterier, säger Patricia van Loon, docent vid Chalmers. Projektet samfinansieras av FFI och har pågått sedan Q3 2022 och beräknas vara klart under början av 2025.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.