Regeringen vill förlänga Cementas tillstånd

Foto: Cementa/Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen vill förlänga Cementas tillstånd

ANNONS

Annons

Cementa kan få bryta kalksten i täkten i Slite i åtta månader till enligt regeringens förslag som presenterades av miljö- och näringsminister Per Bolund på en pressträff på tisdagen.

Den 31 oktober löper bolagets tillstånd i Slite ut. Men behovet av cement kvarstår, konstaterade näringsminister Ibrahim Baylan på pressträffen den 10 augusti. En utredning som regeringen beställt visar risk för att ett produktionsstopp i höst kan leda till allvarliga samhällskonsekvenser.

– Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att mildra effekterna. Vi har undersökt olika handlingsalternativ och tittat på lösningar på både kort och långt sikt, sade Ibrahim Baylan.

Med syfte att minska risken för allvarliga samhällskonsekvenser föreslås en tillfällig ändring i miljöbalken för fortsatt kalkbrytning inom ramen för det nuvarande tillståndet, berättade Per Bolund. Cementa kommer därigenom alltså att kunna fortsätta bryta kalksten i ungefär åtta månader efter att det nuvarande tillståndet löpt ut.

Byggföretagens konsekvensanalys har beräknat investeringsbortfallet till följd av ett produktionsstopp till över 20 miljarder kronor per månad. Samtidigt bedöms 280 000 jobb inom bygg- och anläggning hotas. Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, menar att det är bra att regeringen uppmärksammat Byggföretagens analys och vill undvika ett produktionsstopp i höst.

– Men åtta månader är kort tid. Samhällsbyggnadssektorn behöver långsiktighet – annars kan vi sitta i samma sits till jul, säger Catharina Elmsäter-Svärd i en kommentar från branschorganisationen.

Främja återbruk

Per Bolund lyfte även fram behovet av nödvändiga långsiktiga förändringar. Situationen visar att det finns en sårbarhet i beroendet av en enskild utövare och att arbete krävs för att stärka motståndskraft vad gäller såväl materialförsörjning som vattenförsörjning och klimatförändringar.

– Det krävs riktade åtgärder som främjar varierat och hållbart byggande, långsiktig råvaruförsörjning och resurseffektivitet. Regeringen vill se en utökning av återvinning och återbruk inom byggsektorn och kommer återkomma med åtgärder som främjar en cirkulär omställning. Vi behöver också stimulera forskning och innovation inom återbruk och utveckla nya byggmaterial och metoder.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.