Remissinstanser säger nej till Cementa

Foto: Cementa

Remissinstanser säger nej till Cementa

ANNONS

Annons

Flera tunga remissinstanser är kritiska eller säger nej till Cementas ansökan om att fortsätta kalkbrytningen på Gotland i ytterligare tre år.

Naturvårdsverket menar att underlaget i bolagets ansökan är bristfällig, rapporterar SVT. Länsstyrelsen på Gotland uppges ha kommit med liknande kritik. Vattenmyndigheten för södra Östersjön skriver, enligt SVT, att Cementa inte lever upp till kunskapskravet försiktighetsprincipen eller kravet om bästa möjliga teknik, medan Havs- och Vattenmyndigheten menar att Cementa inte har visat att man vidtar alla åtgärder för att mildra påverkan på grundvattenförekomsten.

Vidare rapporterar SVT att bolagets hållbarhetschef Karin Comstedt Webb anser att det finns ett genuint underlag som borde räcka för att säga ja, och lyfter fram att det nu handlar om en begränsad verksamhet och därmed mindre risk för negativa konsekvenser för vatten och miljö.

– Det vi ser är tecken på att miljöprövningarna blir så pass snäva att miljöprövningen inte kan ta ett holistiskt grepp och inte betrakta hela samhällets perspektiv på frågan, säger Karin Comstedt Webb till SVT.

Cementa har ansökt om begränsad brytning i 3 år i Slite. Bolaget har som målsättning att få på plats ett långsiktigt tillstånd som sträcker sig åtminstone 20–30 år.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.