Nytt ljus på livscykelkostnaden

Nytt ljus på livscykelkostnaden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Att LED-lampor slagit igenom på bred front som miljöalternativ hos konsumenterna är knappast någon nyhet. Livslängden sätts före priset. Men hur gör man som proffessionell beställare om man vill ta hänsyn till vad belysningen kommer att kosta under sin livslängd?

Svaret heter LCC, ett verktyg framtaget sedan många år tillbaka och som nu kommit i en reviderad version.

Annons

– När det gäller belysning har vi två olika LCC-kalkyler, en för utomhusbelysning och en för inomhusbelysning. LCC, som kan efterfrågas av kommunerna i upphandlingen, är ett gratisverktyg som kan nedladdas på Konkurrensverkets hemsida. Det innefattar en ekonomisk kalkyl inklusive investering och drift för ljuskällorna. Resultatet blir en bra översikt i den långsiktiga investeringen och prislappen blir mycket tydlig, berättar Ylva Svedenmark, som har varit ansvarig för projektet att uppdatera beräkningsverktyget på Konkurrensverket,

Branschen positiv

– Våra medlemmar är positiva till LCC och inför uppdateringen har vi också lämnat synpunkter, säger Mats Holme, VD på Belysningsbranschen. Vi har också varit drivande när det gäller att använda LENI-tal vid upphandlingar av inomhusbelysning, det vill säga ett maxtal för vad belysningen får dra i energi per kvadratmeter i olika utrymmen. En mer omfattande livscykelanalys kan naturligtvis vara svårt att göra som inköpare men med LCC får de ett mycket tydligt inköpsunderlag. Det ger ju kostnaderna och energieffektiviteten i kombination med miljöbelastningen och det tycker vi är utmärkt. Det gynnar våra medlemmar, eftersom det blir lika för alla, avslutar Mats.

ledlampor2

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.