Skärpta ekodesignkrav på belysning

Skärpta ekodesignkrav på belysning

ANNONS

Annons

En ny generation av energimärkning införs från den 1 september med syfte att stimulera utvecklingen av ännu effektivare och bättre ljuskällor. Samtidigt införs också skärpta ekodesignkrav på belysning inom EU.

Med den nya energimärkningen blir det lättare att se skillnad i effektivitet mellan ljuskällor. Den nya skalan ligger på A till G, där A är effektivast. I princip alla ljuskällor som finns på marknaden idag hamnar långt ner på den nya skalan, i klasserna E, F och G, uppger Energimyndigheten.

– Den nya energimärkningen kommer tillsammans med skärpta ekodesignkrav att inspirera tillverkare att ta fram ännu effektivare ljuskällor med bra funktion i framtiden, säger Peter Bennich, senior rådgivare på Energimyndigheten.

Krav på reparation

De skärpta ekodesignkraven omfattar exempelvis hur mycket ljuskällorna som mest får flimra, men även att ljuskällor ska kunna bytas ut, och att armaturer som har inbyggda ljuskällor ska gå att reparera. Det ställs också krav på att leverantörerna ska tillhandahålla instruktioner om hur och vem som får byta ljuskällor och utföra reparationer. Om det inte går att byta ljuskälla, till exempel belysning i badrum som måste vara täta och tåla vatten, måste leverantören informera om det och förklara varför det inte är möjligt.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.