Nu blir det hårdare krav på nätverksstandby

Nu blir det hårdare krav på nätverksstandby

ANNONS

Annons

Produkter med nätverksuppkoppling måste dra hälften så mycket el men ändå göra samma jobb när ekodesignkraven skärps.

De nya kraven som skärptes vid årsskiftet innebär att den tillåtna gränsen för hur mycket produkterna får dra i nätverksstandby sänks; från 6 watt (W) till 3 W. När det gäller produkter med hög nätverkstillgänglighet (HiNA – high network availability) sänks gränsen från 12 W till 8 W. För tillverkare, importörer och återförsäljare innebär detta att de, efter den 1 januari 2017, bara får sätta produkter på marknaden som uppfyller de skärpta kraven.

– Målet med ekodesignkraven på dessa produkter är att deras energianvändning ska närma sig nivån som produkter utan nätverksuppkoppling måste förhålla sig till. Idag får de produkterna bara dra 0,5 W i standby-läge, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten.

Exempel på produkter med nätverksstandby är bland annat konsument- och kontorselektronik som en tv som kopplas upp mot nätet för att ta emot programuppdateringar men också modem, skrivare och nätverksutrustning.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.