Nu skärps energikraven för belysning

Nu skärps energikraven för belysning

ANNONS

Annons

Nu skärps kraven på belysningsprodukters, bildskärmars samt kylar och frysars högsta tillåtna energianvändning. Dessutom införs nya krav på resurseffektivitet som ska underlätta produkternas reparerbarhet, återanvändning och återvinning.

Under december och början av 2019 pågår en rad EU-omröstningar om nya eller reviderade ekodesignförordningar för ett tiotal produktgrupper. Först ut under december var belysning, bildskärmar samt kylar och frysar, vars förordningar röstades igenom under denna och förra veckan.

Främjar cirkulär ekonomi

De nya förordningarna kommer att publiceras under våren 2019 men kraven börjar gälla först under 2021. Gemensamt för alla produkter är att de förutom skärpta krav gällande energiprestanda också får nya krav på resurseffektivitet.

–De nya kraven kommer att göra det lättare att reparera produkter, bland annat genom att säkerställa att det finns tillgängliga reservdelar som kan levereras snabbt. Dessutom ställer man nu krav på att produkterna ska vara lättare att återvinna. Tillsammans bidrar de nya kraven till att främja en mer cirkulär ekonomi, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten.

I samband med revideringen ändras även energimärkningen för samma produkter. Från år 2021 kommer den nuvarande märkningen med A+++ till G att ersättas av skalan A till G. Att man behöver sänka skalan beror på att produkter blivit allt mer energieffektiva.

Under januari 2019 kommer flera andra produkter också att få nya eller skärpta krav. Det gäller bland annat hushållstvätt, hushållsdisk, transformatorer och externa nätaggregat.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.