Hon leder expertgrupp för normskiftet till cirkulär ekonomi

Lina K Wiles. Foto: Viktor Holm

Hon leder expertgrupp för normskiftet till cirkulär ekonomi

ANNONS

Annons

Lina K Wiles ska leda en expertgrupp under regeringsuppdraget Delegationen för Cirkulär Ekonomi för att identifiera barriärerna som står i vägen för övergången från en linjär till cirkulär ekonomi.

– Att tekniska lösningar och en individuell vilja att göra rätt finns på plats räcker inte för att förändring ska ske i stor skala och på kort tid. Vi måste också titta på vilka mekanismer och faktorer som styr beslutsfattande och beteenden på organisationsnivå och samhällsnivå. Vi behöver åstadkomma ett snabbt och brett normskifte, säger Lina K Wiles, hållbarhetschef för Elis Textil Service.

Som ordförande för den nya expertgruppen har Lina K Wiles i uppdrag att leda arbetet med att identifiera vilka hinder som finns och hur de ska övervinnas.

– Ett normskifte kräver mer än tekniska förutsättningar och innovationer. Det handlar om att bryta invanda tankesätt och ändra processer. Vi måste gå från undantag till regel. De cirkulära affärsmodellerna ska inte behöva vara ett aktivt val, utan det självklara utgångsläget. Det innebär skiften i tankesätt. Att gå från att tänka förbrukning till nyttjande, från produkt till tjänst, från att äga till att hyra, säger Lina K Wiles.

Expertgruppen består av 21 personer med hög expertis från näringsliv, akademi och offentlig sektor. Från byggbranschen finns representanter från byggteknikföretaget Hilti och Sweco.

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.