Öresundsbron firar jubileum med nytt ljus

Foto Drago Prvulovic/Øresundsbron

Öresundsbron firar jubileum med nytt ljus

ANNONS

Annons

Förbindelsen över Öresund firar 20 år. I samband med jubileet har Öresundsbrons nya dynamiska och energieffektiva pylonbelysning tänts.

Projektet började i december 2019 och Light Bureau – som är en del av ingenjörs- och designföretaget AFRY – har levererat en helhetslösning.

– Vi har jobbat med en snäv tidsplan för att kunna tända belysningen till jubileet. Jag är nöjd över att vi lyckades och att pylonbelysningen levererar precis det vi önskade. Ljustesterna visar en imponerande och flexibel belysning som är betydligt mer energisnål – och samtidigt ger bron helt rätt estetiska uttryck, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron.

Högbrons belysning är speciellt utformad för att kunna klara av de speciella förutsättningarna för väder och vind på Øresundsbron. Den nya belysningen ska ge finare och jämnare ljus på pylonerna. Smalstrålade armaturer minimerar ljusföroreningar och sparar därmed rejält på energin. Øresundsbro Konsortiet räknar med att den nya belysningen, som kan styras och dämpas efter behov, ger en energieffektivisering på uppemot 80 procent jämfört med den tidigare belysningen, som satt monterad i närmare 20 år.

– Vår lösning handlar inte bara om energieffektivisering, effekt och funktion. Vi har lagt kraft på det estetiska uttrycket av ljusdesignen på pylonerna. Vi har jobbat på tvärs över landsgränsen, med speciella omständigheter under coronapandemin, och genom ett starkt samarbete har vi skapat en speciallösning på rekordtid. Jag är stolt över både teamet bakom och vårt resultat, säger Frederik Waneck Borello, senior ljusdesigner och projektets designansvarige hos Light Bureau.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.