Belysningsbranschen vill öka renoveringstakten

Belysningsbranschen vill öka renoveringstakten

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

LightingEurope med sina medlemmar, däribland den svenska branschorganisation Belysningsbranschen, uppmanar EU:s beslutsfattare att prioritera investeringarna till renovering.

EU införde i december sitt hittills största stimulanspaket, Next Generation EU, där man anslår totalt 1,8 miljarder euro för att bidra till att återuppbygga ett mer miljövänligt, digitalt och uthålligt Europa efter coronakrisen. Renoveringen av det europeiska byggnadsbeståndet kommer att spela en central roll för att återstarta ekonomin. 15 miljoner arbetstagare är direkt anställda inom byggsektorn och sektorn skapar 28 procent av Europas industriproduktion. Renovering av det befintliga byggnadsbeståndet bidrar också till att uppnå klimatmålen, genom en övergång till mer hållbara och energieffektiva produkter.

Den europeiska branschorganisationen LightingEurope tillsammans med Belysningsbranschen uppmanar nu de europeiska regeringarna och EU-institutioner att öka ansträngningarna och påskynda renoveringen av det europeiska byggbeståndet. Uppmaningen är vidare att inget renoveringsprojekt ska få samfinansiering utan att renovering av belysning också ingår.

– Även i Sverige är majoriteten av alla belysningsanläggningar föråldrade och energibesparingspotentialen är i många fall upptill 80 procent. Utbyte av gammal belysning är en lågt hängande frukt. Vi får inte missa chansen till en övergång till ett mer miljövänligt och hållbart Sverige och Europa nu, säger Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen.

Foto: Casper Hedberg

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.