Belysning viktigast för känslan av trygghet ute

Tunnel under Birkagatan och E4:an, Österängen Jönköping. Ljusdesign av YT. Foto: Jönköpings kommun.

Belysning viktigast för känslan av trygghet ute

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Mer än hälften av alla kvinnor känner olust till att vistas utomhus under kvällstid. En färsk undersökning visar att belysning är den enskilt viktigaste åtgärden för att öka känslan av trygghet.

Dåligt belysta och mörka platser skapar stor otrygghet utomhus, visar en nyligen genomförd Ipsos-undersökning. 79 procent anser att den viktigaste åtgärd för kommuner är bättre belysning. Jämfört med en liknande undersökning som Belysningsbranschen genomförde för tio år sedan visar att idag känner sig fler otrygga på grund av dåligt belysta platser.

– Kommunala beslutsfattare har ett viktigt uppdrag att se över obelysta platser och göra dem tillgängliga och trygga. När belysning till och med anses viktigare än fler poliser måste våra kommunpolitiker ta frågan på allvar. Inget tycks ju ha hänt på tio år, säger Mikael Castanius, VD för Belysningsbranschen.

LÄS MER — TEMA TRYGGHET

Anrik park träder fram i nytt ljus

Annons

Botkyrkas tjejer vill skapa ett Fittja för alla

Ljussättning, öppenhet och orienterbarhet i fokus när Varbergs nya stationshus planeras

Expertpanel: planera för trygghet

Krönika: “Trygg stadsmiljö kräver flera perspektiv”

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.