Trygghet viktigast vid val av bostad

Trygghet viktigast vid val av bostad

ANNONS

Annons

Tryggt område är ett av de önskemål som hamnar i topp när det kommer till framtida val av bostad. Det visar Skanskas rapport Bopanelen 2030 – en rapport om framtidens hem.

Rapporten bygger på en undersökning genomförd av Kantar Sifo och lyfter frågor, trender samt utmaningar kring framtidens hem. I rapporten får svenskarna bland annat sia om framtiden och vilka faktorer de tror kommer vara viktigast vid val av bostad om tio år. Listan toppas av ett tryggt område. 68 procent tycker det är absolut viktigast. Allra viktigast är det för kvinnor där 73 procent uppger att ett tryggt område är viktigast, jämfört med 64 procent av männen.

– Det är viktigt att människor kan känna sig trygga och trivas under lång tid i våra bostadsområden. Vi jobbar mycket med att skapa goda förutsättningar för trygghet och gemenskap i planeringen av bostadsområdet. En upplyst fotbollsplan, en löpslinga eller en odlingsplats i anslutning till ett bostadsområde kan bidra till trygghet och trivsel när fler möts och vistas ute. Det finns ingen standardlösning, utan det är viktigt att utgå ifrån
de lokala förutsättningarna i varje projekt och område. Kommunerna kan bli ännu bättre på att efterfråga och värdera trygghetsaspekter, säger Roba Ghadban, chef för social hållbarhet på Skanska Sverige.

Efter trygghet kommer även bra kommunikationer och närhet till service, snabbt internet för det smarta hemmet, tillgång till egen parkeringsplats och solceller på topp 5-listan. Var femte i åldrarna 18 till 29 uppger att den viktigaste faktorn är att bostaden är miljöcertifierad (t.ex. Svanenmärkt, BREEAM eller Green Building).

Läs mer på tema trygghet

Ett annat Fittja tar form i Minecraft

Stationsbyggnad med trygghetsskapande symbolvärde

Grönska och nya ljuslösningar när anrika Brunnsparken görs om

Sergelhuset väcks till liv med gamla visioner

KRÖNIKA: “Trygg stadsmiljö kräver flera perspektiv”

Expertpanel: planera för trygghet

Sponsrat innehåll från Bygma

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.