Ny plattform ska förenkla klimatsmarta upphandlingar

Ny plattform ska förenkla klimatsmarta upphandlingar

ANNONS

Annons

EEF och Sustainable Innovation har tagit fram en ny plattform för att stötta fastighetsägare och BRF:er i upphandlingar av klimatsmarta åtgärder.

EEF driver tillsammans med Sustainable Innovation projektet Klimatsmart energirenovering. Projektet syftar till att ta fram en nationell, digital tjänst för gemensamma upphandlingar av klimatsmarta åtgärder. Samordnade upphandlingar finns idag främst bara inom offentlig sektor. Genom den nya tjänsten ska bostadsrättsföreningar och privata fastighetsbolag få möjligheten att dra nytta av fördelarna med upphandlingar som genomförs för flera samtidigt, inom geografiskt avgränsade områden.

Nya affärsmodeller

För fastighetsägare och byggmaterialindustrin kan det innebära ökad samordning i både upphandling, kravställning kring miljö- och klimatkrav och nya kostnadseffektiva affärsmodeller för att dela miljöinformation med varandra. Det kan även bidra till en ökad kvalité i informationen genom bättre spårbarhet mellan produkter och bedömningar av deras miljöprestanda, skriver EEF.

Upphandlingstjänsten testas just nu i Örebro kommun där bostadsrättsföreningar och privata fastighetsbolag har möjlighet att delta i en gemensam upphandling av energismart belysning.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.