Ny affärsmodell för fasadrenovering

Ny affärsmodell för fasadrenovering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sveriges Allmännytta har tillsammans med bland annat Sustainable Innovation och KTH utvecklat en ny affärsmodell som uppskattas få stor betydelse för byggnaders totala energiprestanda.

Det rör sig om en ny affärsmodell som i totalentreprenader ökar kraven på systemleverantör och fasadentreprenör att ta ett större ansvar för energiprestandan. Den nya affärsmodellen bidrar till såväl lägre byggkostnader som ökad energieffektivisering i klimatskalsrenoveringar.

– Till stor del handlar det om att tillämpa ett mer standardiserat sätt att beräkna och mäta energiprestanda, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.

Effektsignaturmetod

Beställare av fasadrenoveringar ska känna sig trygga i att de kan dokumentera resultatet av energisparåtgärder genom att ta del av hur fastighetens faktiska energiförbrukning har förändrats efter genomförda åtgärder.

– Eftersom fasadbranschen inte har ett gemensamt beräkningssystem förordar vi att fastighetsägare som ska upphandla tilläggsisolering nyttjar effektsignaturmetoden, säger Björn Berggren.

Effektsignaturmetoden bygger på detaljerade data från fjärrvärmeleverantören och har visat sig fungera väl. Telge Bostäder har testat affärsmodellen med goda resultat.

Sveriges Allmännytta har tagit fram affärsmodellen tillsammans med HBV, Sustainable Innovation, Telge Bostäder och KTH i en teknikupphandling finansierad av Energimyndigheten. Vägledningen för upphandling med tillhörande förfrågningsunderlag finns tillgänglig för Allmännyttans medlemmar i Sveriges Allmännyttans Upphandlingsportal.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.