Närvarostyrning förenklas i nytt innovationsprojekt

Närvarostyrning förenklas i nytt innovationsprojekt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sustainable Innovation leder ett nytt innovationsprojekt för att göra närvarostyrning mer attraktivt för beställare. En del av projektet går ut på att ta fram ett öppet kommunikationsgränssnitt som innebär att olika belysningsleverantörer kan samspela med sin teknik.

Tre olika leverantörer, Leading Light, Fagerhults Belysning och LEDmore, har upphandlats för att utveckla sina lösningar så att de kan fungera tillsammans genom att de använder ett gemensamt kommunikationsgränssnitt. Genom att kunna välja mellan många olika leverantörer minskar beställarnas risk samtidigt som valfriheten ökar. Inom ramen för projektet kommer man även arbeta för att kommunikationsgränssnittet mellan belysningsstolparna ska bli en internationell standard. Därtill finns önskemål från kunder om att styrningen ska kunna fungera utan att behöva vara uppkopplat mot ett centralt styrsystem.

Sju pilotanläggningar på gång

Tekniken bygger på att närvaro detekteras runt en belysningsstolpe. Därigenom ökas ljusintensiteten vid stolpen men även för närstående stolpar. Det gör att en förbipasserande upplever att sträckan är fullt belyst trots att den normalt sett är nerdimmad.

Under våren sätts tekniken upp i en första pilotanläggning hos Trafikverket och i höst ska totalt sju pilotanläggningar vara i funktion. Förutom hos Trafikverket (utanför Uppsala) även hos Tekniska verken i Linköping, Stockholm Stad, Täby kommun, Haninge kommun, Västerås stad och Sundsvalls kommun.

– Våra tidigare projekt visar att avancerad styrning av utomhusbelysning kan spara uppemot hälften av elförbrukningen utan att trafikanterna märker någon skillnad. Nu tar vi nästa steg mot en kommersiell lösning som vi hoppas får stor spridning både i Sverige och internationellt, säger Jan Kristoffersson, projektledare vid Sustainable Innovation.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.