Kan golvvärme vara energismart

Kan golvvärme vara energismart

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Att gå barfota på ett varmt golv tilltalar väl de flesta, särskilt vintertid. Men kan det även vara energieffektivt?

Enligt Helena Ahlkvist Johansson, projektledare på Energimyndigheten, kan golvvärmen faktiskt vara energieffektiv om huset lämpar sig för golvvärme och om den är rätt installerad. Så till att börja med bör man titta på huset i övrigt; har man till exempel redan ett vattenburet värmesystem passar vattenburen golvvärme bäst. I ett sådant system skickas värmevattnet ut i rör som fördelas med varierande täthet i golvet där uppvärmningen ska ske.

– Vid vattenburen golvvärme kan man välja olika uppvärmningssystem. Golvvärmen gör att man kan ha en lägre temperatur i systemet och då blir till exempel en värmepump effektivare, förklarar Helena Ahlkvist Johansson.

I ett elektriskt golvvärmesystem skickas elektrisk ström genom en ledare. Värmekablar, som är vanligast, tillverkas av ledarmaterial med högt motstånd som alstrar värme och temperaturen regleras med hjälp av en termostat. Även golvvärmefolie eller golvvärmemattor förekommer.

– Med elslingor blir uppvärmningskostnaden helt beroende på elpriset och miljöbelastningen beror på hur elen produceras. Du kan som konsument välja hur elen du köper ska produceras.  Kolla ditt elavtal, råder Helena Ahlkvist Johansson.

I ett luftburet golvvärmesystem kan värmen hämtas  från flera energislag, som till exempel fjärrvärme, biobränsle eller en värmepump. Det vanligaste systemet idag består av luftkanaler som ligger ingjutna i husets botten-betongplatta. Golvvärmekanalerna värms sedan upp av husets ordinarie värmesystem genom anslutning till ett elbatteri med en fläkt placerad i golvet. Fördelen med detta system är att luft till skillnad mot vatten eller elkablar är helt opåverkat av yttre störningar och skador, man slipper läckage och kabelbrott. Oavsett vilken variant du väljer, tänk på att fråga leverantören om det finns några mätningar av livslängden för just deras produkt.

Vilken typ av golvvärme som är mest energieffektiv går att inte att svara på enligt Helena Ahlkvist Johansson.

– Det hänger mer ihop med vilka möjligheter du har. Om vi pratar ett nytt hus som byggs med golvvärme så kan huset och hela systemet anpassas på bästa sätt. I ett äldre hus är detta svårare. I alla fall handlar det om att golvvärmen ska vara rätt för huset och rätt installerad. Ta hjälp av en fackman, en certifierad installatör.

Isolering

Hur det golvvärmesystem som man har valt sedan installeras är förstås också avgörande för hur energieffektivt systemet blir.

– Det är viktigt att husgrunden är väl isolerad och att golvet släpper igenom värmen så att den kan spridas inomhus, säger Helena Ahlkvist Johansson.

Golvvärme i bottenbjälklaget läcker mer värme ner till marken än radiatorer. Men om man isolerar ordentligt under slingorna kan man minska läckaget. Det bör vara minst 300 millimeter isolering under slingorna i plattan eller källaren.

Val av golv

Valet av golvmaterial har också stor betydelse. Parkettgolv och heltäckningsmattor stänger till exempel inne värme. Bra materialval är till exempel klinker och plast-mattor. Många väljer trägolv för det vackra, levande och förnyelsebara materialets skull, men eftersom trä har en förhållandevis låg värmeledningsförmåga ska man tänka på att golvvärmesystemet blir trögt, det vill säga det tar lång tid att reglera temperaturen. Tänk också på att fukt- och värmeförhållandena är rätt. Golvbranschen har bland annat tagit fram en handbok med information om trä som golvmaterial, fukt och detaljerade konstruktionsritningar för olika typer av golvkonstruktioner med trägolv på golvvärme.

Beteende är A och O

En annan avgörande faktor för att golvvärmen ska ge en energivinst är förstås att man använder den på ett smart sätt.

– Med golvvärme kan man ha en lägre temperatur inomhus men med bibehållen eller ökad komfort. Med varma fötter accepterar vi en lägre inomhustemperatur. Det är en förutsättning att du sänker temperaturen för att du ska spara energi jämför med radiatorer. Du ska också kunna stänga av golvvärmen när den inte behövs, som till exempel i ett badrum. Se till att ha ett bra styr- och reglersystem så att golvvärmen regleras när temperaturen behöver öka eller minska, förklarar Helena Ahlkvist Johansson.

För att undvika att golvvärmen blir ineffektiv får huset inte vara dåligt isolerat och om fönstren är gamla och otäta kan det bli kallras och golvdrag. När solen värmer på efter en kall natt kan systemet få svårt att hinna ställa om sig och överkompenserar för nattens kyla. Resultatet blir ett alltför varmt rum och slöseri med värme.

– Har du frågor om din uppvärmning eller annat som rör din energianvändning är ett tips att prata med energi- och klimatrådgivaren i din kommun. Han eller hon ger opartiska och kostnadsfria råd, avslutar Helena Ahlkvist Johansson.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.