Energiutblick 2014 – Energimyndighetens konferens såg framåt i nuet

Energiutblick 2014 – Energimyndighetens konferens såg framåt i nuet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Över åttahundra deltagare lockades i mitten av maj till Energimyndighetens konferens Energiutblick 2014.

Väl inne i Stockholm Waterfront Congress Center, självklart Svanenmärkt och miljöklassat, hade del-tagarna en mängd seminarium och möten att välja bland. Här gavs information om det nuvarande läget men framför allt vad som kommer inom avfallshantering, elsystem, bioenergi, industrins energianvändning och mycket annat. För undertecknad, som rörde sig mellan de olika salarna, stod det klart att debatterna som fördes var både intensiva och ibland rentav kontroversiella. Ett intressant ämne var t ex huruvida Sverige bör satsa på CCS, dvs. geologisk lagring av koldioxid. Andra diskussioner rörde hållbara och smarta städer och hållbart ledarskap, en nog så viktig komponent i hållbarhetsarbetet. Precis som någon påpekade är det svårt att komma vidare utan styrkraft och uttalade miljömål från ledningen.

Annons

Trender som kommer

Peter Siljerud från omvärldsbevakningsföretaget Futurewise gav en föreläsning om trender, vad som ligger i luften när det gäller miljötänkande. Många ser en framtid i det som kan kallas det tredje jobbet, med andra ord att konsumenten gör allt själv. Redan nu förekommer det att villaägare delar på vindmöllor. Prosumtion, att producera sin egen tjänst och konsumera den själv, vare sig det gäller el eller annat, är alltså på frammarsch. Eller så blir vi alla miniprenörer och säljer energi till andra. Några andra begrepp som förekom var rurbanisering, att bo i stan men leva ett slags bondliv med klimatsäkra produkter och guerillaodling, att så frön eller plantera på offentlig mark. Helt klart är att många människor nu vill ha mer äkthet i sin vardag och längtar efter en återgång, där Iphonen byts mot en blyertspenna och Spotify mot vinylskivor. Hållbarhet omsatt i en gedigen livsstil, helt enkelt.

Bra samtal gav mersmak

Att evenemanget gav mersmak var tydligt bland oss som deltog. På Energimyndigheten planerar man nu som bäst för hur man går vidare. Generaldirektören Erik Brandsma säger i en kommentar att han är mycket nöjd med utfallet av konferensen.

– Nu vill vi fortsätta skapa möjlighet för dialog för olika aktörer relevanta för omställningen av energisystemet. Det är viktigt att vi kommer samman och pratar med varandra om frågorna för att hitta bra lösningar. Energiutblick 2014 var en milstolpe att bygga vidare på. Vi ser nu över nästa steg i processen och börjar rigga på nytt redan efter sommaren, avslutar Erik Brandsma.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.