Festivalen för det nya Europeiska Bauhaus är igång

MAXXI-museet i Rom.

Festivalen för det nya Europeiska Bauhaus är igång

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

För första gången anordnar EU-kommissionen en festival för det nya europeiska Bauhaus för att visa upp, fira och utveckla rörelsen.

Festivalen invigdes officiellt den 9 juni av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Rom på MAXXI, det nationella museet för konst från 2000-talet.

– Det nya europeiska Bauhaus möjliggör i praktiken konkreta förändringar – att uppnå våra klimatmål och förbättra livskvaliteten i våra städer, byar och regioner. Festivalen är ett fantastiskt tillfälle att fördjupa diskussionerna med och träffa dem som skapar en hållbar, inkluderande och vackert framtid, säger Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Festivalen, som består av de tre evenemangen forum, mässa och festligheter, äger rum i Bryssel, vid Gare Maritime och Mont des Arts, men även online. Förutom det omfattande programmet i Bryssel sprider sig festivalen också över hela Europa, med över 200 satellitevenemang som partner organiserat på egen hand.

Shigeru Ban och Carlos Moreno

Forumet är en konferens som sträcker sig över tre dagar med flera möjligheter att delta, från rundabordsdiskussioner till TED-liknande samtal. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, kommissionsledamöterna Johannes Hahn, Mariya Gabriel, Elisa Ferreira och Kadri Simson kommer att fastställa ramarna för diskussionerna ur ett europeiskt perspektiv.

Talarna kommer att vara internationellt framstående personer och inbegripa namnkunniga arkitekter som t.ex. Francis Kéré, Shigeru Ban, Rem Koolhaas och Stefano Boeri, personer från den internationella konstscenen såsom Gerfried Stocker (Ars Electronica), ljudkonstnären Emeka Ogboh, ordföranden för MAXXI Foundation Giovanna Melandri och författaren och aktivisten Hilda Nakabuye samt forskare som Hans Joachim Schellnhuber, Stefano Mancuso och Carlos Moreno (15 min stad). Flera ledande nationella politiker kommer att delta, t.ex. Elke van den Brandt (huvudstadsregionen Bryssels minister för rörlighet), Bryssels borgmästare Philippe Close and Prags borgmästare Zdeněk Hřib.

Annons

Priser delas ut

Under forumet den 11 juni kommer de prestigefyllda priserna inom ramen för det nya Europeiska Bauhaus att delas ut i följande fyra kategorier: Återskapa bandet till naturen, Återfå en känsla av tillhörighet, Prioritera de platser och personer som behöver det mest samt Forma ett cirkulärt industriellt ekosystem och understödja livscykeltänkande. Finalisterna kommer att närvara vid ceremonin.

På festivalens mässa lyfts också nya europeiska Bauhaus-relaterade projekt fram, t.ex. lokala medborgarlaboratorier för banbrytande forskning som finansieras genom EU-program såsom Horisont Europa, prototyper som kommer att göra människors vardag mer hållbar och mer inkluderande och förbättra livskvaliteten. Mässan skapas gemensamt: av de 316 ansökningar som kom in valdes 100 projekt ut som visas upp på det nya europeiska Bauhaus, både i fysiska lokaler och med hjälp av mobila enheter (från elcyklar till elektriska tuk-tuk) runt om i Bryssels innerstad.

Satellitevenemang som anordnas av nätverket kring det nya europeiska Bauhaus i 25 länder omfattar diskussioner om förnybara resurser, innovativ teknik, stadsjordbruk, utveckling av byggnader och klimatvänlig mobilitet samt konserter, idélaboratorier och utställningar som finns upptagna på festivalens webbplats. Under öppningsceremonin kommer tio av dessa satellitevenemang att vara uppkopplade.

– Genom att knyta samman vetenskap och innovation med konst och kultur är den nya europeiska Bauhausfestivalen ett utmärkt tillfälle att skapa nätverk, dela innovativa projekt och idéer och göra oss mer uppmärksamma på den europeiska gröna given. Den kommer att föra samman människor från alla samhällsskikt för att diskutera och skapa en framtid som är både hållbar, inkluderande och attraktiv, säger Mariya Gabriel, kommissionär med ansvar för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor.

– Vi behöver inkludering i vår strävan efter hållbara och attraktiva platser; ambitionen är att det nya europeiska Bauhaus ska nå ut till alla landsändar. Det för med sig positiv energi till vår gemensamma strävan mot en bättre framtid tillsammans, säger Elisa Ferreira, kommissionsledamot med ansvar för sammanhållning och reformer.

Det nya europeiska Bauhaus lanserades av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i september 2021. Initiativet tillför en kulturell dimension till den gröna given och påskyndar den gröna omställningen med konkreta förändringar i vardagen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.