Välbesökt om energisnåla byggnader

Välbesökt om energisnåla byggnader

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

LÅGAN, programmet för energisnålt byggande anordnade i veckan ett välbesökt seminarium. Ett tillfälle till både erfarenhetsutbyte och siande om framtiden.

LÅGAN, som finansieras till 40 procent av Energimyndigheten och administreras av Sveriges Byggindustrier startade 2010 och har fått höga betyg i den utvärdering som Sweco gjorde i våras. Dagen blev bland annat en uppvisning av de projekt och samarbeten som programmet bidragit till. Under förmiddagen fick vi höra om Skanskas nollenergikontor på Väla Gård i Helsingborg, Sveriges första passivhuscertifierade villaområde Vallda Heberg signerat NCC och Eksta samt slutligen hur man sparat energi i sitt moderna kontor på Bengt Dahlgren AB.

Alla aktörer skall med

Efter lunch kunde vi välja mellan flera spår: ByggaE, SP:s kvalitetssäkring av energieffektiva byggnader, Skanska och NCC som identifierat köldbryggor i miljonprogram med värmekameror, passivhus i praktiken, lågenergihus ovan polcirkeln och mycket annat spännande. Därefter fortsatte eftermiddagen med workshops, där vi tillsammans försökte få ner på papper hur framtiden kan komma att se ut. Hur låg energianvändning kan en byggnad ha, vilka definitioner skall användas? Hur långt kan man nå i att få med alla aktörer? Lagstiftning eller frivillig utveckling i branschen? Samtalen blev livliga men också praktiskt konstruktiva.

Sammantaget ett viktigt arrangemang som också avslutades med ett gemensamt JA på frågan om LÅGAN skall fortsätta sin verksamhet.

 

Text Eva Lindselius

Bilden: Petra Jonsson, Lindbäcks Fastigheter, föreläste om lågenergihus ovan polcirkeln (tv), Linda Martinsson, Skanska, köldbryggor i miljonprogrammen.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.