Vägledning för fuktsäker byggprocess lanseras

Foto: Joel Dittmer

Vägledning för fuktsäker byggprocess lanseras

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu ska projektörer och utförare får stöd i hur man uppnår en fuktsäker byggprocess. Branschorganisationen Svenskt Trä och de svenska KL-trätillverkarna har tagit fram publikationen “Fuktsäkert KL-träbyggande utan heltäckande väderskydd” som nu lanseras.

Regn och snö leder inte sällan till merarbete, längre byggtider och ökade kostnader. Planering, tydlig kommunikation och hantering av byggmaterial på byggarbetsplatsen är därför avgörande frågor för att uppnå en fuktsäker och effektiv byggprocess.

– A och O är att skapa förståelse och engagemang i alla led – från skrivbordet till tejpningen, säger Tomas Alsmarker, chef för innovation och forskning på Svenskt Trä.

Mikrobiell påväxt

Syftet med publikationen “Fuktsäkert KL-träbyggande utan heltäckande väderskydd” är att ge projektörer och utförare vägledning i hur man uppnår en fuktsäker och effektiv byggprocess. Publikationen riktar fokus på olika byggdelar, kritiska detaljer och anslutningar samt ger exempel på hur dessa kan fuktskyddas och hur den konstruktiva utformningen kan bidra till ett fuktsäkert KL-träbyggande. Publikationen pekar på vikten av kommunikation, kontroller och hantering på byggarbetsplatsen. Den bidrar även med kunskap om trä och fukt samt mikrobiell påväxt.

– I takt med att intresset för bärande stommar av KL-trä ökar som det gör, så förekommer det många aktörer som står inför sitt första byggprojekt av den här sorten. Många frågor och funderingar uppkommer, de flesta exakt samma som andra kollegor i branschen ställs inför, och då är en publikation som “Fuktsäkert KL-träbyggande utan heltäckande väderskydd” användbar för att korta ner den startsträckan. Viktiga aspekter för att kvalitetssäkra stommontaget genom erfarenheter från oss KL-trätillverkare i Sverige, säger Daniel Anderson, teknisk chef på Södra Building Systems.

Publikationen är framtagen gemensamt av Svenskt Trä och de svenska KL-trätillverkarna med hjälp av flertalet faktagranskare från såväl akademi som industri.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.