Sveriges största agrivoltaiska solpark – kombinerar jordbruk med solenergiproduktion för inomhusodling

Sveriges största agrivoltaiska solpark – kombinerar jordbruk med solenergiproduktion för inomhusodling

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Solparken som är Sveriges största agrivoltaiskapark på 13 hektar kombinerar klassiskt jordbruk med solenergiproduktion. Europas största inomhusodling Ljusgårda, har ingått ett PPA-avtal, ett energiköpsavtal med power purchase agreement, med balansansvarig aktör Energi Försäljning Sverige AB och Sveriges ledande solenergibolag Svea Solar.

“Varje hektar kommer att bidra till omställningen för ett mer hållbart livsmedelssystem.”, säger Michael Martin, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet som är expert på urbana odlingsmetoder.

Intressanta cirkulära lösningar

Nu står det klart att Ljusgårda köper elen från solparken, en produktion som väntas bli uppemot 8 GWh per år, vilket mer än väl täcker Ljusgårdas energibehov för att producera en årlig volym av 520 ton sallad. Samtidigt fortsätter marken under panelerna att brukas av Ekoväx för att bland annat produceraraps, vall och vete.

”Det här är ett bra exempel på ett nytt tillvägagångssätt för att skapa synergier mellan konventionella odlingsmetoder och nya tekniker som vertikal odling, vilket möjliggör produktion av både basgrödor och bladgrönsaker samtidigt. Den här typen av solparker erbjuder nya innovativa tillvägagångssätt för att säkerställa energiförsörjning för Ljusgårda. Varje hektar kommer att bidra till omställningen för ett mer hållbart livsmedelssystem.”, säger Michael Martin, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet som är expert på urbana odlingsmetoder.

Annons

Kan försörja 1600 villor

Svea Solar äger och driver den nya solparken i Hova, Gullspångs kommun, som endast ligger några mil från Tibro där Ljusgårda har sin odling. Solparken täcker 13 hektar, lika stort som 19 fotbollsplaner, och använder ett så kallat ”single-axis tracker” system, vilket innebär att solpanelerna följer solen och kan vridas för att möjliggöra fortsatt jordbruk.

“Det här är Sveriges mest innovativa solpark, den första storskaliga agrivoltaiska parken med helt ny teknik. Det känns kul att det här PPA-avtalet är med just Ljusgårda med deras nytänkande och hållbara grönsaksproduktion. Vi vill passa på att belysa våra samarbetspartners Our New Energy och Energi Försäljning Sverige AB som varit viktiga pusselbitar för genomförandet av projektet, säger Pontus Skog, utvecklingschef för solparker på Svea Solar.

Parken förväntas producera 8 GWh per år, tillräckligt för att försörja 1600 villor. Projektet följs av forskare vid Mälardalens Universitets Agrivoltaiska projekt och Solforskningscentrum Sverige, SOLVE, vid Uppsala universitet. Parken väntas vara färdig i augusti 2024 och första skörden av åkermarken är planerad till 2025.

Möjliggör acceleration av den gröna omställningen

“Företag som efterfrågar additionell energi gör en verklig skillnad. Genom detta PPA-avtal kan vi tillsammans accelerera den gröna omställningen och öka mängden förnybar energi i systemet. Vi är stolta över att vi som balansansvarig aktör med insikt och expertis om energimarknaden kan garantera en smidig och effektiv riskhantering och faktureringsprocess för både slutförbrukare och producenter,”  berättar Tobias Jansson, Energy Risk Adviser på Energi Försäljning Sverige AB.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.