Färgglad hotellfasad på Grönland lyser som norrskenet

Färgglad hotellfasad på Grönland lyser som norrskenet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I utkanten av Grönlands huvudstad Nuuk håller ett gammalt industriområde på att omvandlas till en ny stadsdel med bostäder, rekreationsområden och spännande arkitektur. Detta återspeglas i lokala Hotel Aurora, som har fått sitt namn efter norrskenet.

Hotellet pryds av en robust fasadbeklädnad från Rockpanel, vars skiftande färgnyanser skapar en livfull fasad – samtidigt som materialets styrka gör att fasaderna kan stå emot det hårda klimatet.

Den som besöker Grönlands huvudstad kan nu bo i norrskenets sken – nästan i alla fall. Hotel Aurora har fått sitt namn efter det spektakulära naturfenomenet som kan upplevas i de nordligaste delarna av världen.

Ett hotell som sticker ut

Hotellet ligger i industriområdet Entreprenørdalen i Nuuk, som enligt hotellägaren Klaus Dupont Iversen genomgår en stor utveckling. Därför hade han en tydlig vision när han fick tag på en tomt:

– Med en föränderlig stadsdel behövde hotellet sticka ut. Namnet anspelar på norrskenet och det ska vara ett återkommande tema i hela byggnaden. På insidan uttrycks detta med lampor som en norrskensgardin och mattor i nyanser av grönt och lila, säger han och tillägger:

– Därför var det självklart att leka med norrskenet även på fasaden och det var därför jag ville använda fasadskivan Rockpanel Chameleon.

Fasader som kombinerar tradition och nytolkning

Grönland är känt för sin färgstarka byggnadstradition med hus i olika färger, något som Klaus Dupont Iversen ville fortsätta med när han byggde Hotel Aurora.

– Jag ville följa traditionen och sätta färg på området. Hotellets kameleontfasad passar väl in i Arktis och norrskenet här uppe, men den sticker ändå ut och får folk att stanna till och ta bilder, säger Klaus Dupont Iversen och fortsätter:

– Tack vare sin beständighet används Rockpanel ofta här uppe, men då oftast i matt utförande. Jag ville göra plats för en ny tolkning, så jag valde skivor i högglans för att vi skulle kunna uppnå den fantastiska looken på hotellet.

När solen träffar det stora hotellet dansar ljuset över den blanka fasaden. Byggnaden är byggd i en kvadratisk form för att utnyttja utrymmet på bästa sätt. Därför ville man även ge utsidan en lätthet.

– Vi valde att kapa skivorna på mitten och lägga ner dem för att ge byggnaden ett något ljusare utseende. Lyckligtvis är Rockpanel-skivorna lätta att arbeta med, säger Klaus Dupont Iversen.

Med stenens styrka står fasaden emot arktiska väderförhållanden

Det är dock inte bara de visuella och hantverksmässiga kvaliteterna som ledde till valet av den färgglada norrskensfasaden.

– Eftersom Rockpanel har testats en hel del på Grönland litar jag på produkten och vet att den klarar de speciella väderförhållandena här. Vi upplever till exempel stora temperatursvängningar från -20 till +20 grader, vilket ställer vissa krav på materialvalet, förklarar Klaus Dupont Iversen.

Rockpanel-skivor är tillverkade av den vulkaniska bergarten basalt, vilket gör dem extremt beständiga. Det menar Mikkel Langetoft-Nielsen, Business manager på Rockpanel:

– Skivorna är formstabila, så de expanderar inte i värme och drar inte ihop sig i kyla. Sten kan inte heller absorbera fukt, så fasaden kan lätt stå emot regn från alla håll. Av denna anledning bleknar inte skivornas färg när de utsätts för sol, regn eller vind, och därför fungerar Rockpanel-skivorna utmärkt i arktiska områden.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.