ANNONS
Gotländsk ateljébostad kan vinna Kasper Salin-priset

Gotländsk ateljébostad kan vinna Kasper Salin-priset

annons
ANNONS

Nu har juryn för Kasper Salin-priset presenterat fyra finalister. Bland de nominerade finns Malmö saluhall, Bostadskvarteret 79 & Park på Gärdet och Hamra Ateljébostad på Gotland. För första gången har också en restaurering chans att vinna utmärkelsen då renoveringen av Nationalmuseum är en av finalisterna.

Kasper Salin-priset delas ut sedan 1962 av Sveriges Arkitekter, då gick det till Markuskyrkan i Björkhagen 1962. Utmärkelsen delas ut till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Bland 70 förslag har juryn nu valt ut fyra finalister. Oscar Properties bostadskvarter 79 & Park, i anslutning till Gärdets öppna fält i Stockholm, är en av de nominerade. Husen består av 168 lägenheter och är ritade av Bjarke Ingels Group. Fasaden av cederträ har kombinerats med klättrande terrasser och gröna böljande taklandskap och gör byggnaden till ett arkitektoniskt landmärke. Konceptet består av ett system med ett fåtal byggstenar som juryn även menar skapar stor variation och unika lägenheter.

79 & Park. Foto: Laurian Ghinitoiu

Flexibel villa på Gotland

Hamra Ateljébostad på Gotland är resultatet av ett aktivt samarbete mellan arkitekt, beställare och byggare. Arkitekt Anna Chavepayre, collectif encore, har skapat ett hus ute på den gotländska landsbygden åt uppdragsgivarna Birgitta och Staffan Burling. Huset, med väggar av betong och stora fönsterpartier, är designat för att kunna förändras och anpassas efter årstiderna. Projektet tilldelades Svenska Fönsterpriset 2018. Huset har också flera olika användningsområden, både för publika, kollektiva event och för bostadsändamål.

Tillbyggnaden av ett godsmagasin från 1800-talet i centrala Malmö har gett en saluhall som blivit ett besöksmål och är det tredje projektet som kan vinna utmärkelsen. De tillagda delarna lyfter kvaliteterna i det befintliga tegelhuset och skapar öppna ytor som är lätta att använda för både företagare och besökare, menar juryn. Malmö saluhall tar också hand om platsen genom att skapa ett attraktivt uterum. Beställare är Fastighets AB Malmö Gäddan 9 och arkitekt Wingårdh Arkitektkontor.

Malmö saluhall. Foto: André Pihl

Historia och nutid möts

Wingårdh ligger även bakom den uppmärksammade renoveringen av Nationalmuseum, den fjärde finalisten. Restaureringen, med om- och tillbyggnad, av Nationalmuseum är ett projekt som har blivit nominerat och utsedd till vinnare i ett antal pristävlingar, såsom Stenpriset och bland annat en nominering till Helgopriset. Renoveringen har enligt juryn för Kasper Salin-priset landat i ett lågmält och samtidigt kraftfyllt uttryck av sin tid. De fint avvägda tilläggen anser man anpassar sig till det historiska, samtidigt som de får en nutida gestaltning. Omsorg om detaljer, materialval och ett hantverksmässigt genomförande är andra kvaliteter som lyfts fram.

Nationalmuseum. Rendering: Wingårdhs

Vinnaren presenteras på Arkitekturgalan den 19 mars.

Hamra ateljébostad. Foto: Michel Bonvin

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.