Svenska Fönsterpriset till gotländsk ateljébostad

Svenska Fönsterpriset till gotländsk ateljébostad

annons

Fönstren skapar rum på båda sidor om sig i denna säregna gotländska ateljébostad. Med sina flexibla och funktionella rum har huset i Hamra förärats med 2018 års Svenska Fönsterpriset.

Svenska Fönsterpriset är en del i Design S – Swedish Design Awards. Utmärkelsen är instiftad av Svenska Fönster med syfte att premiera arkitektur som arbetar specifikt med ljus. Årets vinnare blev en privat ateljébostad i Hamra. Arkitekt Anna Chavepayre, collectif encore, har skapat ett hus ute på den gotländska landsbygden åt uppdragsgivarna Birgitta och Staffan Burling. Huset, med väggar av betong och stora fönsterpartier, är designat för att kunna förändras och anpassas efter årstiderna. På vintern värmer man bara en del av huset och på sommaren förvandlas hela tomten till bostad. Här får fönstren agera både ljusinsläpp, dörrar, väggar, avskiljare, förmedlare, inramning, öppningar och avslut.

Aluminiumfasad fick pris

Priset delades ut under Swedish Design Awards prisceremoni den 11 juni i Stockholm där vinnare även utsågs inom kategorier som Inredning, Industridesign & Produktdesign, Ljud & Ljus, Textil, Tjänstedesign, Möbler, Konsthantverk, Arkitektur och Hållbar Utveckling. Bland annat fick designbyrån Zenit Design pris för pellets-spisen Zstove i kategorin Hållbar Utveckling. Aluminiumpriset delades också ut av Svensk Aluminium till Humanistiska teatern i Uppsala. Den nybyggda aulan med brungyllene aluminiumfasad är ritad av White.

Foto: Michel Bonvin

annons
Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.