Kulturhusets ombyggnad vinnare av Kasper Salin-priset

Kulturhusets ombyggnad vinnare av Kasper Salin-priset

ANNONS

Annons

Det blev ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm som fick ta emot Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris vid Arkitekturgalan den 25 mars.

Under den 18 månader långa upprustningen byttes alla tekniska installationer ut. Nu finns nya system för bland annat vatten, värme, el, brand, och ventilation, vilket ska ge bättre inomhusmiljö och en mer energieffektiv och driftsäker fastighet, skriver Stockholms stad om projektet. Byggnaderna har sanerats och totalt har cirka 155 ton asbest och 500 kg PCB avlägsnats.

Ansvarig arkitekt är Per Ahrbom, Arbom & Partner, och byggherre Stockholms stad. ”Vinnaren representerar betydelsen av en kvalificerad arkitekts närvaro över tid, där ombyggnaden utgör ett crescendo i en ständigt pågående process. Att tillåta estetisk spretighet och bara ändra det som behöver ändras kräver mod, skicklighet och kompetens. Utan att kompromissa kring ursprungsbyggnadens värden har arkitekterna med hög kvalitet revitaliserat betydelsen av öppenhet, föränderlighet och publik närhet,” lyder juryns motivering.

– Hållbarhet ligger i tiden och jag hade onekligen hoppats att det skulle belönas, även om jag inte riktigt hade vågat tro att vi skulle vinna. Vi på kontoret har haft fokus i 40 år på att jobba med befintlig bebyggelse och förfina den, säger arkitekt SAR/MSA Per Ahrbom vid prisutdelningen.

Kulturhuset i Stockholm fick Kasper Salin-priset 1972 och blev därmed först med att motta priset två gånger. Under den digitalt sända Arkitekturgalan delades även Planpriset ut, denna gång till samarbetsprojektet Strukturbild Skaraborg. Ambitionen i projektet har varit att skapa en förankrad berättelse för hela regionen. Arbetet bedrevs i samverkan med Skaraborgs kommunalförbund och Chalmers Arkitektur. “När hållbarhet har blivit en av samhällsplaneringens viktigaste uppgifter behövs planarbete som ifrågasätter normer och tar tag i komplexa frågor. Ett utvidgat tillväxtbegrepp ger sociala, kulturella och ekologiska värden större utrymme samt en planering som kan verka för jämnare geografisk utveckling,” lyder en del av juryns motivering.

Foto: Jonas Malmström

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.