Glaspriset till Kulturhusets nya fasad

Foto: Johan Eldrot

Glaspriset till Kulturhusets nya fasad

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Renoveringen av Stockholms 50-åriga kulthus Kulturhuset blev vinnaren av 2022 års Glaspriset. Utmärkelsen delades ut på Nordbygg den 28 april.

“Projektet tilldelas Glaspriset 2022 för en oerhört ambitiös och väl genomförd renovering av Kulturhusets ikoniska glasfasad”, lyder juryns motivering.

– Efter Kasper Salin-priset till Kulturhuset, som vi vann ifjol, kommer Glaspriset i rangordning. Så det känns fantastiskt fint att få det! Det är ett pris i en bransch med ett material som har utvecklats enormt, säger ansvarig arkitekt Per Ahrbom, A&P Arkitektkontor AB.

Våningshöga isolerglas

Efter 50 års intensiv verksamhet hade bland annat den stora glasfasaden uppnått sin maximala livslängd. Även tekniska system och installationer hade tjänat ut och nya krav ställs på energieffektivitet och hållbarhet.

– Som en framstående del av den ombyggnad som nu gjorts har hela Kulturhusets glasfasad mot Sergels torg och Malmskillnadsgatan ersatts av nya glas, berättar Per Ahrbom.

Annons

Hela den norrvända glasfasaden har ersatts med nya våningshöga isolerglas (U-värde 1,0 W/kvmK). Det ursprungliga profilsystemet bestod av stålprofiler klädda med bockad plåt av oxiderad mässing. Dessa märktes upp och återmonterades. Ett flertal provglas monterades och värderades utifrån bland annat genomsiktlighet, kulör, reflexer och speglingar.

Eftersom Kulturhuset är blåmärkt enligt Stadsmuseets klassificering och även påtänkt som byggnadsminne har det även varit viktigt att bevara det ursprungliga utseendet och uttrycket med hänsyn till bland annat proportioner, material och kulörer i profilsystem och spröjsar.

Pris till minimal konsthall

Förutom Glaspriset delades även Glaspärlan ut som i år gick till Långedrag Modern Art för sin minimala konsthall i form av ett Affetallshus på 25 kvadratmeter. Priset togs emot av Jenny Stening, Steg Arkitekter samt Johan Wennroth från Kungens Glasmästeri.

Foto: James Silverman

Priserna Glaspriset och Glaspärlan är instiftade av Glasbranschföreningen för att uppmärksamma projekt där användningen av glas tydligt har bidragit till att uppfylla arkitektoniska, funktionella, innovativa och hållbara kvaliteter.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.