De kan vinna Sveriges största arkitekturpris

De kan vinna Sveriges största arkitekturpris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Göteborgs rådhus, Kulturhuset Trappan i Vällingby, Gunnebo slott i Mölndal, Nationalmuseum och Värtaverket i Stockholm. Fem projekt som alla har chans att vinna Helgopriset 2018, Sveriges största arkitekturpris sett till prissumman på 150 000 kronor.

Helgopriset är uppkallat efter arkitekt Helgo Zettervall och grundades 1996 för att belöna skickligt genomförda restaureringar, kompletteringar, ombyggnader eller tillbyggnader av äldre byggnadsverk. Enligt tävlingskriterierna ska byggnaden ligga i Sverige. Den behöver inte ägas av staten eller det allmänna, den behöver heller inte vara kulturskyddad eller klassad som byggnadsminne. Däremot ska projektet vara färdigställt mellan 2013 och 2018 för att kunna delta i årets tävling.

– För Statens fastighetsverk som i sitt uppdrag bland annat har att förvalta och utveckla värdefulla kulturmiljöer är Helgopriset ett viktigt pris eftersom det uppmärksammar den svenska byggnadskonstens utveckling. Priset sätter ljus på skickliga arkitektoniska lösningar som på ett subtilt sätt väver samman historia med nutid, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör vid Statens fastighetsverk som delar ut priset.

Annons

31 bidrag kom in till årets tävling och nu har fem finalister utsetts av en jury. De fem nominerade förslagen – Göteborgs rådhus, Kulturhuset Trappan i Vällingby, Gunnebo slott i Mölndal, Nationalmuseum och Värtaverket i Stockholm – presenterar en bredd av uppgifter och en vid palett av angreppssätt. Gemensamt är att de alla är förebilder i konsten att restaurera och lägga till.

Årets vinnare avslöjas vid en prisceremoni på Moderna Museet i Stockholm den 15 november.

Det nyrestaurerade centralrummet i Göteborgs rådhus. Foto Krister Engström

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.