Bostadsfrågan uppe i valseminarium

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Fredagen innan valet inbjöd Sveriges Byggindustrier till ett välbesökt heldagsseminarium, inlett av Björn Wellhagen, organisationens näringspolitiska chef, om den alltid lika aktuella bostadsfrågan.

Under parollen “Dags för politisk handling!” ville man lyfta bostadsfrågan högt upp på den politiska agendan och utmana politikerna till att komma med tydliga besked. Veronica Palm (S), bostadspolitisk talesperson och civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) fick möta en tuff utfrågning av moderatorerna, Nancy Mattson, projektledare JM och Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke. Några nya löften gavs inte så här i valspurten, men att engagemanget var stort från de bägge blocken var tydligt.

Annons

Seminarieprogrammet täckte de flesta problem och möjligheter som branschen brottas med. Klas Eklund, Senior Economist SEB, Anna Felländer, chefekonom, Swedbank liksom Lotta Janesson, bostadspolitiskt expert på Riksbyggen, Sofia Mattson, vd Hugebostäder och andra branschkunniga talade över ett flertal ämnen. Man diskuterade bl a att bostadsbyggandet måste öka väsentligt. Anette Frumerie, vd, Besqab, konstaterade att viljan givetvis finns men pekade på ett av de viktiga hindren med repliken”230 av 237 detaljplaner som vi har lagt fram har överklagats”. Andra frågor som lyftes var en önskan om reformering av hyressättningssystemet, unga vuxnas svårigheter att komma in på bostadmarknaden samt finansiering, stat via subventioner eller bankerna? Under den framåtblickande rubriken “Bostadspolitisk agenda 2014-2018” deltog ovan nämnda politiker samt Anette Frumerie och Hans Lind, professor, fastigheter och byggande KTH.

Text Eva Lindselius

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.