Alla delar på fastighetsmässan

Alla delar på fastighetsmässan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under två dagar i mitten av mars gick Fastighetsmässan av stapeln på Kista mässan utanför Stockholm.

Som vanligt var det många besökare på plats, seminarierna var populära och det fanns en mängd utställare att välja bland. Här fanns allt inom belysning, beläggning, byggmaterial, drift, el, skydd/säkerhet, styr/regler etc. Sammantaget fanns det mesta som rör en byggnad representerat på mässan, inte minst återvinning och underhåll. För den som strövade runt bland montrarna var det nämligen en trend som stod helt klar: alla vill vara med i den upprustning som nu, oavsett politisk färg på budgeten, kommer att ske av miljonprogrammen, och innovationerna flödade. Här fanns smarta byten av radiatorer utan att väggarna blev förstörda, nya toaletter utan att hela stambyten behöver genomföras, relining av avlopp och mycket annat. Det hållbara och därmed lönsamma perspektivet vinner stadigt mark bland tillverkarna liksom bland fastighetsägarna. De utställare undertecknad pratade med menade också att den sortens tankegångar lossnat noterbart de senaste åren.

Nya och nygamla tankar

Seminarierna har alltid varit en populär del av mässan och i år hade man lockat ett antal intressanta visionärer. Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping höll en föreläsning om platsen som förutsättning för ekonomisk utveckling och vad som faktiskt får människor att flytta eller stanna där de är. Mehmet Kaplan, bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister talade återigen, som sig bör för en uthållig politiker, om ämnet ”Framtidens bostadspolitik”. Missa för övrigt inte vår intervju med honom på sidan 22. Susanne Malmgren från Akademiska Hus berättade om hur de, tillsammans med hyresgästen Stockholms universitet, forskare och arkitekter, nu utvecklar området Albano till en stadsdel för framtiden.

Annons

Det vida begreppet ”hållbar stadsutveckling” diskuterades förtjänstfullt i en panel med bland annat Emma Henriksson, hållbarhetsansvarig på Atrium Ljungberg, Lisa Thörn, VD på Uppsala City och Gabriella Granditsky Svenson, projektledare för Rinkebystråket på Familjebostäder. Moderator var Rudolf Antoni, vice VD på Fastighetsägarna och ordförande för Svenska Stadskärnors forskarråd. Fastighetsmässans Energipris, som delas ut i samarbete med Siemens, gick i år till Studentbostadsföretagen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.