ANNONS
Hyllieprojekt utsett till Sydsveriges smartaste fastighet
Foto Serneke

Hyllieprojekt utsett till Sydsveriges smartaste fastighet

annons
ANNONS

Brf Solkvarteret i Hyllie kommer att bli nästan självförsörjande på el genom solpaneler och batterier som lagrar energi. Projektet har nu utsetts till Sydsveriges smartaste fastighet för satsningarna på förnybar och lokalproducerad energi.

Serneke och E.ON ligger bakom nybyggnadsprojektet som består av 83 lägenheter. Solpaneler på taket ger de boende tillgång till förnybar energi, det finns batterier som lagrar energi för att den ska kunna användas även när solen inte skiner och även energin från hissens inbromsningar tas tillvara.

Uppkopplad dygnet runt

Brf Solkvarteret är resultatet av ett samarbete mellan Serneke och E.ON, som kommer att vara ansvariga för driften av solcellerna och batterier efter husen är färdiga.

– I husen använder vi också så kallad Smart Grid, vilket innebär att fastigheten uppkopplad för mätning, styrning och optimering av el- och värmeförbrukning under dygnets alla timmar. Fastighetens energisystem är uppkopplat hela vägen från lägenhetsnivå till distributionsnivå, berättar Carl Knutsson, projektledare på Serneke Projektutveckling AB.

Fastigheten värms även upp av förnybar fjärrvärme, bostäderna har utrustats med digitala lås och så finns ett ”sharing office” där boende hämtar ut sina paket eller matvaror och samt tillgång till bil- och cykelpool.

Prisutdelning av Jan Eliasson

Priset Sydsveriges smartaste fastighet tilldelas en fastighet eller ett projekt som kommit långt när det gäller till exempel hållbarhet eller energieffektivisering. Utmärkelsen kommer att delas ut till representanter från Serneke och E.ON på Fastighetsmässan den 27 februari. Prisutdelare är Jan Eliasson, fd vice Generalsekreterare på FN.

– På Fastighetsmässan möts utställare och besökare med det gemensamma intresset att utveckla framtidens fastigheter och skapa en hållbar och attraktiv region som möter framtidens krav, samtidigt som de bidrar till ett blomstrande näringsliv, säger Maria Perneros Geterud, projektledare för Fastighetsmässan i Malmö. Det känns extra roligt att kunna lyfta ett projekt som Solkvarteret som satsar på förnybar och lokalproducerad energi.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.