Lite tillspetsat kan man säga att ljuset förutsätter mörkret. Balansen mellan de bägge är nämligen viktig för oss människor.
Den här tiden på året är det många av oss som känner av det eviga mörkret. Julen, som var moroten hela hösten, är avklarad och nu får vi vänta till mars innan naturen och vi vaknar till liv igen. Hur härdar vi ut?
– Inom forskningen har vi några ben att stå på, säger Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi samt fil dr i psykologi, Lunds Universitet. Ett av de främsta är att försöka utnyttja dagsljuset. Det pågår forskning och det finns hållbara produkter med t ex fönster, som släpper in ljuset och samtidigt bibehåller värmen inomhus utan att läcka ut den. Men för oss nordbor handlar det om att till stor del leva med konstljus. LED-ljuset är där mycket energieffektivt. Det innebär inte att vi skall tända fler lampor, så styrning kommer att bli allt viktigare. Rätt ljus vid rätt tidpunkt, inte mer än man behöver.
Lägg undan paddan
– Ur hållbarhetssynpunkt finns det fler vinster att göra genom LED, fortsätter Thorbjörn Laike. Ofta är gatu- och motorvägsbelysning dålig, där kan LED göra ordentlig skillnad. Liksom om man skaffar rätt ljus vid cykel- och promenadvägar. Om människor känner sig trygga kanske de går och cyklar mer än att köra bil, vilket blir en miljövinst. Med konstljus får man också en hälsovinst på företagen eftersom vintertröttheten motverkas med rätt ljus. Samtidigt vet man att vi måste ha mörker också, det behövs timing.
I USA har man gjort försök genom att intervjupersonerna burit sensorer som mätt hur mycket ljusstrålning han/hon fått på sig. Man har bl. a visat att läsplattans ljus stör dygnsrytmen, eftersom LED blockerar melatoninet.