Seoul tar utmaningen på allvar

Seoul tar utmaningen på allvar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I våras vann Sydkoreas huvudstad Världsnaturfondens WWFs stadsutmaning Earth Hour City Challenge och Seoul blev Global Earth Hour Capital 2014-2015.

Juryn imponerades av stadens övergripande strategi för att hantera klimatförändringar och dess planer på att skala upp användningen av förnybar energi.

– Seoul prisas för sina ambitiösa initiativ att minska utsläppen av växthusgaser med 10 miljoner ton och öka självförsörjningen av el till 20 procent år 2020, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för Earth Hour City Challenge. Det pågår många satsningar för en ökad produktion av förnybar energi, miljövänliga bränslen, fler bussfiler och samåkningsprogram. Staden kan bli en förebild för världens växande storstäder både i Sydostasien och i övriga världen, inte minst i utvecklingsländer.

Ambitiösa miljömål

Borgmästaren Park Won-soon har bland annat drivit på och genomfört projektet Sunlight City, där man har installerat solcellsanläggningar på 10 000 offentliga byggnader, skolor och kontorshotell. Detta projekt är en av tio aktionsplaner som ingår i stadens energiomställning, kallad One Less Nuclear Power Plant, med det ambitiösa målet att minska beroendet av el från kärnkraft och fossila bränslen med motsvarande ungefär två kärnreaktorer till år 2020. Till åtgärderna hör investeringar i sol- och vindkraftverk, energieffektiviseringar av byggnader, installation av smart belysning, utbyggnad av ett smart elnät, nya byggnormer och gröna transporter. Seoul blir hett på sommaren och användningen av luftkonditionering slukar också mycket energi. Man har bland annat släppt på slips- och kavajtvånget under sommaren för att få ner användandet.

Skifte till LED-lampor

Stadens belysningsprogram har som mål att ersätta åtta miljoner glödlampor med högeffektiva LED lampor i kontor, gatubelysning, tunnelbanestationer, shoppingcenter under marken, stora kontorsbyggnader, varuhus etc. För att påskynda skiftet till LED-lampor har man också skrivet under en viljeförklaring med Koreas LED-förening och LG Electronics, för att tillsammans distribuera LED-lampor till 40 procent under marknadspriset.

Belönar energibesparingar

Seoul organiserar också olika kampanjer för energibevaring i samhället, till exempel Energy Guardian Angels, som har lyckats rekrytera mer än 10 000 studenter, och Eco-ersättningsprogrammet, som belönar energibesparingar med poäng som kan användas till att handla ekovänliga produkter och ge finansiell support för ombyggnationer.
Juryn ansåg att möjligheten till uppskalning av Seouls åtgärder visar hur viktigt det är att gå från modellprojekt till storskaliga investeringar.

– Det finns ingen gräns för utmaningarna vi står inför i kampen mot klimatförändringarna och försvaret av världens naturresurser. Städer spelar en viktig roll för att styra in världen mot en hållbar utveckling driven av förnybar energi, och Seoul är ett inspirerande exempel på en stad som tar den här utmaningen på allvar, säger Marco Lambertini, generalsekreterare för WWF International.

Nytt stadshus av iArc Architects

Man har lagt ner ett mycket stort arbete på energieffektiviseringar av existerande byggnader i Seoul. Normerna för energieffektivt byggande har utökats från att gälla stora byggnader till alla nya konstruktioner. Det nya Seoul Energy Dream Center är stadens första byggnad som uppnått en 100 procent självgenererad energiförsörjning, och den fungerar som ett lärocenter för studenter och invånare.

Ett exempel på en nybyggd energieffektiv och spektakulär byggnad är det nya Stadshuset i Seoul, ritat av iArc Architects. Här kommer 24,5 procent av energin från förnybara källor. Man använder sig bland annat av regnvatten, tungt vatten och geotermisk värme för uppvärmning och nedkylning av fastigheten. Man har också använt sig av så kallade curtain walls, fasadkonstruktioner där fasadmaterialet hänger som en gardin framför byggnadens stomme, som är anpassad till vindcirkulationer.

City Hall Seoul

Seouls nya futuristiska stadshus. Foto: iArc Architects

Arkitekterna valde att utforma det nya stadshuset i futuristisk stil anpassad till den Koreanska terrängen och Seoul-invånarnas kulturella känsla. I Korea är uppfattningen av rymd mer viktig än optiska objekt enligt arkitekterna, så ingången till arkitekturen är skiftande rymd, som öppet eller stängt, inte bara en rak linje. Designen kommer från en vertikal förlängning av Seoul torg, stadskontoret ligger bakom det vertikala torget och kultur-avdelningarna ligger längts upp. De hängande terrasserna i flera nivåer är länkade till kultur-avdelningarna.

 

 

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.